Przedstawiciel UOKiK: interwencje Urzędu w sprawie reklam mają walor edukacyjny

17.02.2018, 10:57aktualizacja: 17.02.2018, 10:57

Decyzje, kwestionujące reklamy, mają walor edukacyjny - dzięki nim producenci np. suplementów diety wiedzą, jak nie należy reklamować swojego produktu, jeśli nie chcą narazić się na reakcje Urzędu - mówi PAP Krzysztof Lehmann z UOKiK.

UOKiK uznał kilka dni temu, że Aflofarm Farmacja Polska, producent suplementu diety Magmisie swoimi reklamami mógł wprowadzać konsumentów w błąd. Reklamy sugerowały bowiem, że powszechnym powodem kłopotów dzieci z koncentracją jest brak magnezu, i że zaradzi mu podanie żelków.

W efekcie decyzji Urzędu producent musiał zaprzestać reklam i sprostować nieprawdziwe informacje w telewizji, radiu i internecie.

Krzysztof Lehmann, zastępca dyrektora delegatury UOKiK w Bydgoszczy, zajmujący się podobnymi przypadkami, przyznaje, że Urząd ostatnio miał kilka interwencji dotyczących reklam suplementów diety.

W reklamach tych, podobnie jak w przypadku Magmisi, producenci sugerowali, że produkt jest lekiem, a nie suplementem diety.

Tymczasem, jak podkreśla przedstawiciel UOKiK, "suplement diety nie ma funkcji leczniczych", więc "może być dodatkiem, ale nie zastąpi badania u lekarza, jeśli ktoś ma problemy zdrowotne".

Manipulacje w reklamach są bardzo częste - przyznaje rozmówca PAP. "Reklamy są tworzone w celu sprzedaży, więc producenci używają czasem środków typu pan przypominający lekarza, farmaceutę, który wszystko wie lub pedagoga, jak w ostatnim przypadku Magmisi. Tymczasem środki te nie powinny być stosowane" - zaznacza przedstawiciel UOKiK.

Przyznaje, że "usuniecie skutków reklam jest o tyle nieraz trudne, że nie ma skonkretyzowanych konsumentów, którzy zostali poszkodowani przez tę praktykę". "Nie wiemy, który konsument kupił określony preparat, dopóki nie poskarży się nam lub przedsiębiorcy" - stwierdza Lehmann. (PAP)

autor: Piotr Śmiłowicz

edytor: Dorota Skrobisz