Zakontraktowano ok. 62 proc. pieniędzy z Programu Infrastruktura i Środowisko

26.02.2018, 19:26aktualizacja: 26.02.2018, 19:26

Ok. 62 proc. pieniędzy z unijnego Programu Infrastruktura i Środowisko (POIiŚ), czyli ok. 70 mld zł, zostało już zakontraktowanych - poinformował wiceminister inwestycji i rozwoju Witold Słowik w poniedziałek w Chorzowie.

Wiceminister wskazał, że o ile w dotychczasowych przetargach na realizację kontraktowanych projektów POIiŚ osiągane ceny z reguły były niższe, niż wynikałoby to z kosztorysów inwestorskich, wobec wzrostu cen na rynku teraz osiągają porównywalny poziom.

Pytany przez PAP Słowik zasygnalizował, że środki z dotychczasowych oszczędności przetargowych mogłyby hipotetycznie wesprzeć w przyszłości te inwestycje, które wobec wysokich cen mogłyby mieć problem z finansowaniem. Odbywałoby się to poprzez podniesienie poziomu dofinansowania - do maksymalnego poziomu 85 proc.

Wiceminister rozwoju mówił o realizacji POIiŚ podczas poniedziałkowej uroczystości podpisania umowy na prawie 100 mln zł dofinansowania z tego źródła do drugiego etapu projektu modernizacji komunikacji infrastruktury tramwajowej, który prowadzi spółka Tramwaje Śląskie. Jak zaznaczył, w ramach dotychczas podpisanych umów w woj. śląskim realizowanych jest 239 inwestycji z dofinansowaniem POIiŚ. Ich wartość to około 14,4 mld zł, a dofinansowania z POIiŚ - 7,6 mld zł.

Program Infrastruktura i Środowisko 2014-2020 to największy w całej UE program finansowany ze środków polityki spójności. Pula środków UE przeznaczona na POIiŚ wynosi 113,6 mld zł. To pieniądze na największe inwestycje m.in. w transport, ochronę środowiska i energetykę. (PAP)

autor: Mateusz Babak

edytor: Sonia Sobczyk