USA: zapowiedź ceł na import stali i aluminium rodzi obawy przed wojną handlową

03.03.2018, 09:44aktualizacja: 03.03.2018, 09:44

Zapowiedziane przez prezydenta Trumpa wprowadzenie ceł na import stali i aluminium zaowocowało spadkami na giełdach i groźbą odwetu ze strony partnerów handlowych USA. Protestują także firmy, których produkcja jest uzależniona od tych surowców.

Prezydent Trump przedstawił swoje plany podczas spotkania z szefami amerykańskich firm produkujących stal i aluminium zapowiadając wprowadzenie 25 procentowych ceł na import stali i 10 procentowych na import aluminium. Ostateczne plany i ich szczegóły administracja prezydenta Trumpa ma ogłosić w przyszłym tygodniu.

Zapowiedziana decyzja amerykańskiego prezydenta, odczytana jako kolejny przejaw jego polityki "America First!" (Ameryka przede wszystkim!), spotkała się z prawie powszechną krytyką ze strony wielkiego biznesu, ekspertów i sojuszników Stanów Zjednoczonych.

Plany wprowadzenia odwetowych ceł na import stali i aluminium do USA, które dziennik "The Wall Street Journal" nazwał w komentarzu redakcyjnym "najgorszym błędem administracji Trumpa", skrytykowali nawet przedstawiciele partii prezydenta, Partii Republikańskiej. Republikanie obawiają się, że wprowadzenie odwetowych ceł może wprowadzić kraj z powrotem na skraj recesji i tym samym pogorszy ich i tak niełatwą sytuację przed listopadowymi wyborami do Kongresu.

Przewodniczący Izby Reprezentantów, Paul Ryan republikanin z stanu Wisconsin, w oświadczeniu wydanym w czwartek wezwał prezydenta "do przemyślenia niezamierzonych konsekwencji tej idei" i by "zastanowił się nad innymi rozwiązaniami zanim zdecyduje się pójść w tym kierunku".

Kongresman Paul Ryan reprezentuje w Kongresie okręg ze stanu Wisconsin, stanu, który jest jednym z największych producentów piwa w Stanach Zjednoczonych. Piwo z Wisconsin w większości trafia do konsumentów w aluminiowych puszkach. (PAP)

tzach/ mbud/

Data publikacji 03.03.2018, 09:44