Emilewicz: pilotaż 5G rozpocznie się w Łodzi

05.03.2018, 12:36aktualizacja: 05.03.2018, 12:36

Polski rząd chce aktywnie włączać się w rozwój infrastruktury 5G, czyli zintegrowanej komunikacji wielokanałowej; pilotaż niedługo rozpocznie się w Łodzi - poinformowała minister przedsiębiorczości i technologii Jadwiga Emilewicz.

"Polski rząd nie tylko intensywnie rozbudowuje sieć szerokopasmowego internetu, ale chce aktywnie włączać się w rozwój infrastruktury 5G, czyli zintegrowanej komunikacji wielokanałowej, której pilotaż niedługo rozpocznie się w Łodzi, oraz dołączyć do przemysłowych inicjatyw standaryzacyjnych, które dziś obejmują Niemcy, Francję i Włochy" - powiedziała minister podczas X Forum Gospodarczego TIME.

5G to następna generacja mobilnych technologii telekomunikacyjnych, która umożliwi znaczne przyspieszenie transferu danych, co najmniej do 10 Gb/s i więcej, a także skróci opóźnienia w ich przekazywaniu.

Emilewicz przypomniała, że rok temu na targach Hannover Messe rozpoczął się dialog między organizacjami polskiego i niemieckiego przemysłu na temat architektury standaryzacyjnej europejskiej gospodarki cyfrowej. "Prace zapoczątkowane przez niemiecką Inicjatywę Przemysłu 4.0, które zaowocowały m.in. referencyjnym modelem architektury dla przemysłu 4.0 (RAMI 4.0), muszą mieć swoją kontynuację w wymiarze ogólnoeuropejskim" - powiedziała minister.

Jej zdaniem gospodarka cyfrowa, jak każda inna, potrzebuje swojej infrastruktury, bez której najciekawsze nawet innowacje nie mają szansy na rozpowszechnienie. (PAP)

autor: Łukasz Pawłowski

edytor: Sonia Sobczyk