NCBJ: światowa konferencja reaktorów wysokotemperaturowych już w październiku w Warszawie (komunikat)

07.03.2018, 09:47aktualizacja: 07.03.2018, 09:47

- NCBJ informuje:

O najbezpieczniejszej i najbardziej obiecującej technologii reaktorów jądrowych – HGTR (High Temperature Gas-cooled Reactors) – dyskutować będą przedstawiciele świata nauki i przemysłu podczas Międzynarodowej Konferencji HTR 2018, która odbędzie się w październiku br. w Warszawie. Być może już wkrótce wysokotemperaturowe reaktory jądrowe będą wytwarzać w Polsce energię cieplną dla przemysłu, a w dalszej przyszłości wytwarzać wodór.

Technologia wysokotemperaturowych reaktorów jądrowych chłodzonych gazem (ang. skrót HTGR lub HTR) jest uznawana za jedną z najbardziej obiecujących technologii reaktorowych na świecie. Jej unikalną cechą jest inherentne bezpieczeństwo zapewnione nawet w przypadku awarii systemu chłodzenia. Konferencja HTR 2018, która w październiku odbędzie się w Warszawie, umożliwi wymianę informacji i doświadczeń pomiędzy naukowcami, konstruktorami i firmami działającymi w Ameryce, Azji i Europie. Jej główny cel to przyspieszenie procesu wdrażania HTGR na potrzeby produkcji ciepła przemysłowego. W szczególności w trakcie spotkania omawiane także będą takie zagadnienia jak: budowa reaktorów typu HTGR w Chinach; propozycja wdrożenia technologii HTGR w kanadyjskich kopalniach; wyniki badań z programów europejskich, japońskich i amerykańskich; brytyjskie badania nad małymi reaktorami oraz ambitne plany Polski. Wśród uczestników znajdą się eksperci zarówno ze świata nauki jak i przemysłu, a także przedstawiciele administracji publicznej.

- Mówiąc "energia" zazwyczaj myślimy o energii elektrycznej. Jednak w rzeczywistości zużywamy więcej energii do produkcji ciepła, szczególnie w przemyśle ciężkim i przemyśle chemicznym. Technologia HTGR to czyste, przyjazne dla środowiska i przede wszystkim bezpieczne rozwiązanie. – mówi Profesor Grzegorz Wrochna, przewodniczący Komitetu Organizacyjnego Konferencji HTR 2018. – Technologia ta jest od lat rozwijana i z sukcesem testowana w różnych krajach. Nadszedł już czas, aby stała się ona ważną częścią miksu energetycznego.

Warszawska konferencja HTR 2018 to 9-te międzynarodowe spotkanie tematyczne poświęcone wysokotemperaturowym reaktorom jądrowym. Konferencje te zostały zainaugurowane w 2002 roku przez European High Temperature Reactor Technology Network HTR-TN w Petten, w Holandii. Kolejne spotkania miały miejsce w Pekinie (Chiny, 2004), Johannesburgu (PRA, 2006), Waszyngtonie (USA, 2008), Pradze (Czechy, 2010), Tokio (Japonia, 2012), Weihai (Chiny, 2014) i Las Vegas (USA, 2016). Polska została wybrana gospodarzem kolejnego spotkania z tego cyklu ze względu na nasze zainteresowanie technologią HTR, uznaną za jeden z projektów priorytetowych w Strategii na Rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju. W styczniu Ministerstwo Energii opublikowało raport dotyczący możliwości wdrożenia wysokotemperaturowych reaktorów jądrowych w Polsce (http://www.me.gov.pl/node/28011)

Konferencja HTR 2018 jest organizowana przez Narodowe Centrum Badań Jądrowych.

Więcej informacji o konferencji: www.htrconf.org

kom/ mgost/

Data publikacji 07.03.2018, 09:47