MI: Powstanie nowy most za Zakopiance w Białym Dunajcu (komunikat)

12.03.2018, 16:21aktualizacja: 12.03.2018, 16:21

- MI informuje:

12 marca 2018 r. rozpoczęła się budowa mostu w ciągu drogi krajowej nr 47 (Zakopianka) w Białym Dunajcu. W związku z tym, że nowy most powstanie w miejscu starej przeprawy nad potokiem Biały Dunajec, inwestycja zacznie się od budowy mostu tymczasowego.

- Rozpoczęcie budowy mostu w Białym Dunajcu to bardzo dobra wiadomość - zarówno dla udających się na wypoczynek do Zakopanego, jak i dla mieszkańców Małopolski i Podhala. Dzięki niemu zwiększy się przepustowość drogi i komfort podróżowania, znikną też uciążliwe korki spowodowane ruchem wahadłowym w tym miejscu – powiedział minister infrastruktury Andrzej Adamczyk.

Wojewoda Małopolski wydał zgodę na realizację mostu w Białym Dunajcu z rygorem natychmiastowej wykonalności. Plac budowy został już przekazany wykonawcy i rozpoczęły się prace porządkowe. Nowy most powstanie w miejscu istniejącego obecnie, stąd konieczność wybudowanie w pierwszej kolejności tymczasowego obiektu, po którym odbywał się będzie ruch w czasie rozbiórki starego mostu i realizacji inwestycji. Nowy most będzie miał konstrukcję łukową, bez podpór w nurcie rzeki, obustronne chodniki, długość ok. 58 metrów i szerokość 18 metrów. Przebudowane zostaną dojazdy po obydwu stronach obiektu.

Wykonawcą projektu i prac budowlanych jest Przedsiębiorstwo Inżynieryjne IMB-Podbeskidzie ze Skoczowa. W ramach umowy jego zadaniem było uzyskanie wszystkich niezbędnych opinii, uzgodnień, pozwoleń, decyzji administracyjnych, w tym decyzji o zezwoleniu na realizację inwestycji drogowej. Wartość umowy na projekt i budowę nowego mostu to ok. 12 mln zł.

Stary most w Białym Dunajcu, ze względu na jego zły stan techniczny, nie nadawał się do remontu, stąd decyzja o budowie nowego obiektu. Procedury związane z projektowaniem nowego mostu i uzyskiwaniem decyzji koniecznych do jego wybudowania rozpoczęły się w 2008 r., jednak z powodu licznych protestów i odwołań okolicznych mieszkańców budowa mostu rozpoczyna się dopiero teraz.

Most tymczasowy ma powstać w ciągu trzech miesięcy, a nowa przeprawa udostępniona kierowcom do końca 2018 r.

kom/ nmk/

Data publikacji 12.03.2018, 16:21