PKN Orlen planuje budowę Centrum Badawczo-Rozwojowego w Płocku

14.03.2018, 12:31aktualizacja: 14.03.2018, 12:31

PKN Orlen planuje budowę Centrum Badawczo-Rozwojowego (B+R) w Płocku (Mazowieckie), gdzie znajduje się główny zakład produkcyjny spółki.

W najbliższych tygodniach ukaże się zapytanie w celu pozyskania ofert na realizację projektu w formule EPC, czyli "zaprojektuj wybuduj".

Według płockiego koncernu, "Centrum B+R będzie zapleczem technicznym umożliwiającym intensyfikację tempa wdrażania nowych rozwiązań technicznych oraz rozwoju nowych technologii i produktów". "Decyzji realizacyjnej co do budowy Centrum B+R będzie można spodziewać się w przeciągu roku" - poinformowała w środę spółka.

"Centrum będzie istotnym elementem systemu infrastruktury badawczej naszej grupy kapitałowej, uzupełniającym możliwości, którymi dysponujemy, m.in. w postaci ośrodka badawczego Unicre zlokalizowanego w czeskim Litvinovie. W szczególności umożliwi szybkie wdrażanie nowych rozwiązań i technologii do działalności gospodarczej" – powiedział, cytowany komunikacie PKN Orlen, członek rady nadzorczej spółki Józef Węgrecki, oddelegowany do jej zarządu i odpowiadający tam za obszar badań i rozwoju.

Jak wyjaśnił płocki koncern, założenia koncepcyjne dla Centrum B+R przewidują "zapewnienie niezbędnego zaplecza technicznego do prowadzenia projektów B+R nakierowanych zarówno na wdrażanie nowych rozwiązań technicznych, prac nad nowymi produktami i technologiami, jak też prac nad usprawnianiem i optymalizacją już realizowanych procesów i produktów". (PAP)

autor: Michał Budkiewicz

edytor: Jacek Ensztein