Polityka i społeczeństwo

PK: Tymczasowy areszt dla sprawcy kradzieży rozbójniczej (komunikat)

16.03.2018, 13:27aktualizacja: 16.03.2018, 13:27

- PK informuje:

Dnia 14 marca 2018 r. na wniosek Prokuratora Rejonowego Szczecin-Śródmieście, Sąd Rejonowy Szczecin Centrum w Szczecinie zastosował tymczasowe aresztowanie na okres jednego miesiąca wobec Huberta K. podejrzanego o dokonanie kradzieży rozbójniczej, tj. czynu z art. 281 kk.

Postępowanie w tej sprawie nadzoruje Prokuratura Rejonowa Szczecin-Śródmieście. W toku prowadzonego śledztwa ustalono, że podejrzany Hubert K. w dniu 11 marca 2018 r. w Szczecinie przy Placu Zawiszy Czarnego zaczepił na przystanku autobusowym pokrzywdzonego mężczyznę, którego poprosił o użyczenie telefonu komórkowego, wskazując iż musi pilnie zadzwonić. Gdy pokrzywdzony przekazał podejrzanemu swój telefon marki iPhone o wartości 700 zł. – Hubert K. zaczął się z nim oddalać. Poproszony o zwrot telefonu zagroził pokrzywdzonemu natychmiastowym użyciem przemocy, okazując przy tym trzymany w dłoni nóż. Następnie sprawca uciekł zabierając ze sobą telefon.

W wyniku działań funkcjonariuszy Policji sprawca został zatrzymany, a następnie na wniosek prokuratora – tymczasowo aresztowany. Za zarzucany podejrzanemu czyn z art. 281 kk grozi kara pozbawienia wolności od roku do lat 10.

kom/ nmk/

Data publikacji 16.03.2018, 13:27