KE, Polska i kraje bałtyckie: porozumienie energetyczne w 2018 roku

22.03.2018, 13:58aktualizacja: 22.03.2018, 13:58

Komisja Europejska, Polska, Litwa, Łotwa i Estonia zamierzają do czerwca 2018 r. zawrzeć porozumienie polityczne w sprawie synchronizacji sieci elektroenergetycznych państw bałtyckich z systemem europejskim - wynika ze wspólnego oświadczenia.

W czwartek w Brukseli doszło do spotkania przewodniczącego Komisji Europejskiej Jean-Claude'a Junckera z premierem Mateuszem Morawieckim i przywódcami państw bałtyckich: prezydent Litwy Dalią Grybauskaite, premierem Łotwy Marisem Kuczinskisem oraz premierem Estonii Jurim Ratasem.

We wspólnym oświadczeniu szef KE, premierzy i prezydent Litwy ustalili, że spotkają się ponownie latem w celu zawarcia porozumienia politycznego "w sprawie optymalnego sposobu synchronizacji sieci krajów bałtyckich z europejską siecią kontynentalną". Umowa ma być zawarta do czerwca.

Synchronizacja sieci elektroenergetycznych z UE pozwoliłaby krajom bałtyckim ograniczyć uzależnienie od dostaw prądu z Rosji.

Podczas czwartkowego spotkania w siedzibie KE przywódcy podkreślili znaczenie procesu synchronizacji "jako elementu kluczowego dla fizycznej integracji państw bałtyckich z europejskim kontynentalnym systemem energetycznym, który stanowi ogromny wkład w jedność i bezpieczeństwo energetyczne Unii Europejskiej".

Uznali również, że jest to "jeden z najbardziej symbolicznych projektów unii energetycznej oraz konkretny wyraz solidarności w ramach bezpieczeństwa energetycznego". Projekt ma być wsparty ze środków unijnego instrumentu finansowego "Łącząc Europę".

Z Brukseli Łukasz Osiński (PAP)

luo/ gpal/ akl/ mal/

Data publikacji 22.03.2018, 13:58