Znani i mniej znani wesprą ideę transplantacji narządów

26.03.2018, 15:31aktualizacja: 26.03.2018, 15:31

Popularni aktorzy, muzycy, kabareciarze, dziennikarze, a przede wszystkim osoby po przeszczepach narządów będą promowali ideę transplantologii i zdrowy styl życia uczestnicząc 7 kwietnia w Biegu po Nowe Życie w Wiśle.

„To wielkie spotkanie osób, którym wsparcie transplantologii jest szczególnie bliskie. 7 kwietnia na trasę sztafetowego marszu nordic walking z wiślańskiego placu Hoffa wystartują osoby po przeszczepieniach oraz gwiazdy teatru i ekranu, sceny muzycznej i kabaretowej, artyści, dziennikarze i sportowcy” – powiedział PAP Life rzecznik imprezy Tomasz Furtak.

Udział zapowiedzieli już m.in. ambasador inicjatywy Przemysław Saleta, Małgorzata Potocka, Izabela Zwierzyńska, Marcin Mroczek, Wojciech Zieliński, Agnieszka Kaczorowska, Andrzej Pągowski, Ewa Kuklińska, Odeta Moro, Krzysztof Wieszczek, Piotr Kupicha, Urszula Dębska, Joanna Kuberska, Grzegorz Kotowicz, Artur Siódmiak, Agnieszka Rylik, Bartosz Obuchowicz, Michał Olszański, Marta Kuligowska i Jerzy Mielewski.

„Jak zawsze w Biegu po Nowe Życie gwiazdy będą towarzyszyły sportowcom z Polskiego Stowarzyszenia Sportu po Transplantacji, którzy na co dzień udowadniają, że po przeszczepie można żyć normalnie. Wśród nich będzie m.in. Sylwia Szkudlarek, która w 2005 r. oddała nerkę synowi Sebastianowi, również uczestnikowi imprezy” – dodał Furtak.

W przeddzień Biegu po Nowe Życie w Wiśle odbędzie się gala, podczas której osobom oraz instytucjom zasłużonym w rozwoju i promocji polskiej transplantologii zostaną wręczone nagrody „Drugie Życie”. Gwiazdą wieczoru będzie grupa Feel.

Bieg po Nowe Życie powstał z inicjatywy sportowca Przemysława Salety oraz Beaty Jurkschat, która zajmuje się promocją projektów społeczno-sportowych. Pierwszy bieg odbył się w 2011 r. na Kubalonce i w Wiśle. (PAP Life)

autor: Marek Szafrański

edytor: Jan Bratkowski