Moody's podwyższyła szacunek PKB Polski na 2018 r. do 4,3 proc. z 3,5 proc.

28.03.2018, 13:25aktualizacja: 28.03.2018, 13:25

Agencja ratingowa Moody’s podwyższyła szacunek PKB Polski na 2018 r. do 4,3 proc. z 3,5 proc. Szacunki dla deficytu sektora finansów publicznych i długu publicznego w tym roku zrewidowano w dół do 1,8 proc. PKB i 51,6 proc PKB.

Prognozy PKB "opierają się na założeniu, że nie dojdzie do eskalacji konfliktu z UE" - napisano w raporcie.

Agencja powtórzyła opinię ze stycznia, iż "reforma sądownictwa sprowadza ryzyko osłabienia niezależności systemu sądownictwa, osłabienia mechanizmów kontroli i równowagi oraz praworządności, co może potencjalnie wpłynąć na naszą ocenę siły instytucjonalnej (Polski - PAP)".

W piątek Moody's nie dokonał aktualizacji ratingu Polski, co oznacza, iż rating pozostał na poziomie "A2" z perspektywą stabilną.

Spośród trzech największych agencji ratingowych, Moody's ocenia wiarygodność kredytową Polski najwyżej. Rating Polski wg Fitch to "A-" (jeden poziom niżej niż Moody's), a wg S&P "BBB+" (dwa poziomy w dół względem Moody's). Perspektywy wszystkich ocen są stabilne.

Najbliższy przegląd ratingu Polski na 13 kwietnia zaplanowała S&P. (PAP Biznes)

tus/ pud/ amac/

Data publikacji 28.03.2018, 13:25