MF: KAS i Policja zabezpieczyli 10 ton nielegalnego tytoniu (komunikat)

28.03.2018, 16:36aktualizacja: 28.03.2018, 16:36

- MF informuje:

- Funkcjonariusze KAS wspólnie z policjantami z Myszkowa zabezpieczyli ponad 10 ton nielegalnych wyrobów tytoniowych bez polskich znaków akcyzy. Wartość trefnych towarów to prawie 7 mln złotych.

Policjanci z Wydziału do Walki z Przestępczością Gospodarczą Komendy Powiatowej Policji w Myszkowie ustalili, że na terenie jednej z firm w Markowicach znajduje się nielegalne składowisko tytoniu. Wspólnie z funkcjonariuszami Służby Celno-Skarbowej wkroczyli na jej teren. Na działce i w pomieszczeniu gospodarczym odkryli setki kartonów z tytoniem i odpadami papierosowymi.

W sumie funkcjonariusze zabezpieczyli ponad 10 ton nielegalnych wyrobów tytoniowych oraz prawie 1,2 tony opakowań stanowiących odpady poprodukcyjne. Czarnorynkowa wartość zabezpieczonych towarów to prawie 7 mln zł. Straty Skarbu Państwa z tytułu uszczuplenia podatku akcyzowego wyniosły w tym przypadku prawie 8 mln. zł. Trefny towar trafił do magazynów Śląskiego Urzędu Celno-Skarbowego.

Właścicielem nielegalnych wyrobów tytoniowych okazał się 41-letni mieszkaniec gminy Poraj. Mężczyzna został zatrzymany i usłyszy zarzut popełnienia przestępstwa skarbowego. Grożą mu wysokie kary oraz przepadek towaru.

Warto przypomnieć, że każdy, kto decyduje się na nabycie, przechowywanie, przewożenie, przesyłanie lub przenoszenie wyrobów akcyzowych, nieposiadających znaków akcyzy, popełnia przestępstwo lub wykroczenie skarbowe. Grozi za to kara grzywny lub nawet kara pozbawienia wolności do 3 lat. O wysokości kary zdecyduje sąd.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ emi/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE