POWSZECHNA KASA OSZCZĘDNOŚCI BANK POLSKI SA (10/2018) Rekomendacja w zakresie podziału zysku PKO Banku Polskiego S.A. za 2017 rok

03.04.2018, 15:06aktualizacja: 03.04.2018, 15:06

Raport bieżący 10/2018

Raport nr 10/2018 - Rekomendacja w zakresie podziału zysku PKO Banku Polskiego S.A. za 2017 rok

Podstawa prawna:

Art. 17 ust. 1 Rozporządzenia MAR

Treść raportu:

Zarząd PKO Banku Polskiego S.A. ("Bank") informuje, że w dniu 3 kwietnia 2018 r. Zarząd podjął uchwałę, w której postanowił przedłożyć Zwyczajnemu Walnemu Zgromadzeniu Banku rekomendację następującego podziału zysku osiągniętego w 2017 r. w wysokości 2.774.000.000 złotych:

1) na dywidendę dla akcjonariuszy 687.500.000 złotych;

2) na kapitał zapasowy w kwocie 2.050.000.000 złotych;

3) na kapitał rezerwowy w kwocie 36.500.000 złotych.

Oznacza to, iż Zarząd Banku rekomenduje przeznaczenie na dywidendę 24,80% zysku za 2017 r., co daje 0,55 zł brutto na akcję.

Rekomendacja Zarządu Banku jest zgodna z polityką dywidendową Banku, która zakłada systematyczne realizowanie wypłat dywidend w długim terminie z zachowaniem zasady ostrożnego zarządzania Bankiem i Grupą Kapitałową Banku.

Decyzja w sprawie rekomendowanego podziału zysku za 2017 r. jest spójna z deklarowaną przez Zarząd i Radę Nadzorczą Banku decyzją o zastosowaniu się do indywidualnego zalecenia Komisji Nadzoru Finansowego ("KNF") w sprawie spełnienia wymogu do wypłaty dywidendy na poziomie do 25% zysku netto za 2017 rok. O zaleceniu KNF Bank informował raportem nr 7/2018.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz