Rusza sprzedaż biletów na 14. Festiwal „Chopin i jego Europa"

17.04.2018, 18:06aktualizacja: 17.04.2018, 18:06

Wojciech Grzędziński/Chopin i jego Europa fot.2
14. Międzynarodowy Festiwal Muzyczny „Chopin i jego Europa” odbędzie się w dniach 9-31 sierpnia 2018 roku. Podczas ponad 40 festiwalowych koncertów usłyszymy muzyczne arcydzieła w wykonaniu cenionych zespołów i solistów z całego świata. Sprzedaż biletów na Festiwal rusza już 18 kwietnia 2018 roku.

Od początku istnienia Festiwalu jedną z jego najważniejszych idei jest ukazywanie różnorodnych wpływów na muzykę Chopina i oddziaływania stylu polskiego kompozytora na innych twórców. Czternasta edycja opatrzona została hasłem „Niepodległa. Od Chopina do Paderewskiego”.

„Niepodległa” to słowo klucz, kojarzone dziś jednoznacznie z całościowym programem obchodów stulecia odzyskania niepodległości. Przywołane w tytule festiwalu ma wskazać na główny rys programowy, wyznaczający w istocie kształt tegorocznej edycji. Dopełniają go dwa nazwiska: Chopin i Paderewski - dwie ikoniczne postaci dla polskiej kultury; twórcy, których dziedzictwo przyczyniło się odzyskania przez Polskę statusu wolnego państwa. Pierwszy, w czasie gdy wolności dla kraju próżno się było spodziewać, stworzył w swoim dziele najtrwalszy idiom polskości; drugi walnie przyczynił się do odzyskania niepodległości, w walce o nią wykorzystując swój status artysty legendarnego. Paradoksalnie niedoceniany przez współczesnych sobie rodaków jako kompozytor pozostawił utwory wyjątkowej urody i niezaprzeczalnej wartości, o czym m.in. przekona nas program festiwalu.

Ci dwaj twórcy w roku 2018 staną się inspiracją do pochylenia się nad arcybogatym dorobkiem muzyki polskiej - zarówno tej okresu rozbiorów w XIX wieku, jak i tej wieku XX i XXI. Różne formy i gatunki: od pieśni i miniatury instrumentalnej, poprzez znane i nieznane utwory symfoniczne i kameralistykę, po operę wyprzedzającą Rok Stanisława Moniuszki i dzieła Palestra i Panufnika; prawykonywane będą utwory zamówione u Krzysztofa Pendereckiego i Agaty Zubel. Wystąpią tradycyjnie wielcy mistrzowie fortepianu - i tego współczesnego, i historycznego - wirtuozi wielu innych instrumentów, ale także liczna młodzież, również talenty wyłonione na Konkursie Wiolonczelowym im. Witolda Lutosławskiego.

Sprzedaż biletów na koncerty Festiwalu „Chopin i jego Europa” zostanie uruchomiona 18 kwietnia na stronie www.bilety.nifc.pl oraz w kasach Muzeum Fryderyka Chopina. Kasy akceptują karty kredytowe. Informacje na temat biletów można uzyskać pod adresem: bilety.festiwal@nifc.pl oraz nr tel. (+48 22) 44 16 252.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 17.04.2018, 18:06