Ruszył anglojęzyczny portal Polskiej Agencji Prasowej "The First News"

03.05.2018, 17:24aktualizacja: 03.05.2018, 17:24

W czwartek ruszył anglojęzyczny portal "The First News" stworzony przez Polską Agencję Prasową. Witryna oferuje najnowsze doniesienia nt. polskiej polityki, gospodarki, kultury, nauki, historii i sportu.

Redakcja "The First News" podkreśla, że będzie dostarczała "precyzyjne, ciekawe i dynamiczne informacje z Polski i jej najbliższego sąsiedztwa".

Portal można znaleźć pod adresem www.thefirstnews.com.

Nazwę "The First News" ("Pierwsze doniesienia") zaczerpnięto z eseju pod tym samym tytułem, autorstwa polskiego pisarza Josepha Conrada. W rozprawie tej Conrad opisuje dzień, w którym otrzymał wiadomość o wybuchu pierwszej wojny światowej. "Z jednej strony Conrad nie był zaskoczony tym faktem, z drugiej - przewidział całą serię zdarzeń, które nastąpiły później, takich, jak zaangażowanie Wielkiej Brytanii w Wielką Wojnę" - piszą twórcy witryny. "Nasz portal informacyjny odwołuje się do tej jego zapomnianej pracy, także do samego Conrada - człowieka przewidującego, człowieka wielu talentów, a także inspirującego pisarza" - dodają.

Prezes Polskiej Agencji Prasowej Wojciech Surmacz podkreśla, że witryna ma z jednej strony "pokazywać świat z polskiej perspektywy, z drugiej - Polskę taką jaka jest, bez żadnych przekłamań". "Jak zdążyliśmy się zorientować w ostatnich latach, Polska jest często pokazywana w zagranicznych mediach nie do końca tak, jak naprawdę wygląda i my będziemy chcieli delikatnie zweryfikować ten obraz, bo będziemy pokazywali prawdę" - zapowiada Surmacz w rozmowie z PAP.

Strony "The First News" tworzy międzynarodowe grono entuzjastycznie nastawionych i oddanych dziennikarzy m.in. z Wielkiej Brytanii, Australii, Izraela i Polski. (PAP)

mkr/ jbp/

Data publikacji 03.05.2018, 17:24