Transmisja „Makbeta” z Londynu do kin już 10 maja i konkurs dla widzów

07.05.2018, 13:49aktualizacja: 07.05.2018, 13:49

Kevin Harvey (Banko), Anne-Marie Duff (Lady Makbet) i Rory Kinnear (Makbet) w „Makbecie” na scenie National Theatre, fot. Brinkhoff Mögenburg
Najbardziej intensywna i zatrważająca sztuka Szekspira, w nowej inscenizacji autorstwa Rufusa Norrisa, dyrektora artystycznego brytyjskiego Teatru Narodowego, 10 maja zagości - transmitowana na żywo - na ekranach polskich kin. Spektakl będzie można obejrzeć w 28 ośrodkach. Organizator transmisji - www.nazywowkinach.pl - przygotował dla widzów konkurs, w którym będzie można wygrać wycieczkę do Londynu na jeden ze spektakli National Theatre.

Zobacz zwiastun TUTAJ.

Wygraj wycieczkę do Londynu! Więcej TUTAJ.

Sprawdź TUTAJ, w których polskich kinach można zobaczyć „Makbeta” z londyńskiego National Theatre (na żywo i powtórki).

W roli tytułowej wystąpi Rory Kinnear, dwukrotny zdobywca Nagrody Oliviera, który grał Mackie Majchra w „Operze za trzy grosze”, tytułowego bohatera w „Młodym Marksie” i Jagona w „Otellu” w cyklu spektakli w kinach pod nazwą National Theatre Live, a także występował w serii filmów o Jamesie Bondzie. Jako Lady Makbet partneruje mu Anne-Marie Duff („Shameless”, „Królowa dziewica”, „Sufrażystka”), nominowana do nagród Oliviera i BAFTA. Para małżeńska buduje swoją siłę i pozycję za pomocą morderstwa i oszustwa. Wydaje się, że kieruje nimi czyste, elementarne zło. Rory Kinnear widzi jednak tę relację inaczej: „Ważne jest, aby zrozumieć, dlaczego oboje dopuszczają się straszliwych rzeczy i że w istocie wynika to z żałoby. Wojna się skończyła, stracili przyjaciół, ich dom jest zrujnowany, stracili dziecko. Makbet właśnie wrócił z wojny, gdzie z pewnością był świadkiem straszliwych rzeczy, które bez zwątpienia zmieniają człowieka”. Rufus Norris stworzył widowisko ukazujące świat zniszczony przez wojnę domową - przerażające, współczesne, ale pełne teatralnej magii.

Po raz pierwszy spektakl z Londynu będzie transmitowany do kin z polskimi napisami przekazywanymi w sygnale satelitarnym. Obecnie przedstawienia z cyklu NT Live są prezentowane na 2500 ekranach w 60 krajach świata. Od pierwszej transmisji w 2009 roku z udziałem Helen Mirren („Fedra”) londyńskie spektakle na wielkim ekranie obejrzało około 7 milionów widzów. Transmisji towarzyszy konkurs dla polskiej publiczności. Więcej na: www.nazywowkinach.pl/konkurs

Za rozpowszechnianie tego i innych spektakli z National Theatre odpowiada www.nazywowkinach.pl, dystrybutor do kin transmisji i retransmisji m.in. z nowojorskiej The Metropolitan Opera, moskiewskiego Teatru Bolszoj czy paryskiej Comédie-Française.

KONTAKT:

tel. kom. +48 660 030 192