Legendarne nagranie Byrona Janisa „Live from Leningrad, 1960" po raz pierwszy dostępne na www.byronjanislive.com

07.05.2018, 18:53aktualizacja: 07.05.2018, 18:53

NOWY JORK, 7 maja 2018 r. /PRNewswire/ - Byron Janis, uważany za jednego z najznamienitszych żyjących pianistów, prezentuje „Live from Leningrad, 1960", nagranie wykonane w tajemnicy w trakcie występu artysty w trakcie Zimnej Wojny w Rosji na życzenie prezydenta Kennedy'ego. Istnienie opublikowanego po raz pierwszy nagrania objęte było do niedawna tajemnicą, a teraz dostępne jest na stronie www.byronjanislive.com.

Multimedialny komunikat prasowy dostępny jest tutaj: https://www.multivu.com/players/English/8108052-byron-janis-live-from-leningrad-1960/

Koncert obejmuje 16 utworów klasycznych sześciu kompozytorów, w tym „Piano Sonata" Aarona Coplanda z 1939 r., kompozycję oddającą lęk Coplanda przed II wojną światową aż po dzwony „zwiastujące światu nadzieję na pokój", jak twierdzi sam Janis. Wśród kompozytorów znaleźli się także Szopen, de Falla, Liszt, Mozart i Schumann.

Aż 90-letni artysta ciągle komponuje, w tym opracowuje broadwayowski musical „Silver Skates". Muzyk podpisał niedawno ogólnoświatową umowę dystrybucyjną z wytwórnią Naxos Records.

„Live from Leningrad" to drugi album z serii wcześniej niepublikowanych wystąpień Janisa na żywo. Minionej jesieni artysta wydał „Byron Janis Live on Tour, Vol. 1".

„Na początku byłem zasmucony tym, że nagranie tego koncertu sprzedawano w Związku Radzieckim bez mojej wiedzy. Ale teraz jestem wdzięczny za to, że ktoś uchwycił ten niepowtarzalny moment w historii muzyki” - dodał sam Janis, który został mianowany pierwszym ambasadorem kultury USA w Rosji.

Więcej informacji na temat Byrona Janisa, a także albumy „Live from Leningrad, 1960" i „Byron Janis Live on Tour, Vol. 1" można znaleźć na stronie www.byronjanislive.com. Dodatkowe informacje na temat Maestro Janisa dostępne są także na stronach: www.byronjanis.com, facebook.com/ByronJanis, twitter.com/@ByronJanisMusic, https://www.youtube.com/user/ByronJanisMusic, instagram.com/#ByronJanisMusic.

O Byronie Janisie

Byron Janis jest jednym z najbardziej uznanych pianistów na świecie. Zadebiutował w wystąpieniu orkiestralnym w wieku 15 lat z orkiestrą symfoniczną NBC i dyrygentem Toscaninim, a następnie został pierwszym studentem wybranym przez Vladimira Horowitza. W wieku 18 lat został najmłodszym w historii artystą, który podpisał kontrakt z RCA Victor Records. Dwa lata później, w roku 1948, zadebiutował w znanej hali koncertowej Carnegie Hall, które to wystąpienie uznano za wielki sukces. Pianista towarzyszył każdej dużej orkiestrze symfonicznej tak w USA, jak i za granicą. Nagrania artysty zostały wyprodukowane przez wytwórnie RCA, Mercury Phillips, Sony, Universal i EMI. byronjanis.com

W celu pozyskania listy nadchodzących wydarzeń i wspomnień, informacji prasowych lub zaaranżowania wywiadów, ograniczonych wystąpień publicznych i występów należy skontaktować się z: Raina Grossman, Principal, Wolf and Rain Communications, LLC (646) 879-5859 raina@wolfandrain.com, Bettina L. Klinger, Principal, Brand Varietals, INC (917-930-8654)  bklinger@brandvarietal.com.

Źródło: Janis Eleven Enterprises, LTD.

KONTAKT:

Bettina Klinger