Czerwińska: 15-proc. wzrost wpływów z podatków i cła w Pomorskiem

09.05.2018, 17:48aktualizacja: 09.05.2018, 17:48

Pomorska KAS jest regionem szczególnie ważnym na mapie administracji skarbowej w kraju – oceniła minister finansów Teresa Czerwińska. Poinformowała, że wpływy z podatków oraz z cła w roku 2017 w porównaniu z rokiem poprzednim wzrosły tam o 15 proc.

Podczas briefingu w Terminalu Kontenerowym DCT w Gdańsku minister finansów Teresa Czerwińska podkreśliła, że „Pomorska Krajowa Administracja Skarbowa (KAS) jest regionem szczególnie ważnym na mapie administracji skarbowej w kraju”. „Świadczą o tym wyniki, jeśli chodzi o wpływy z tytułu podatków, cła” – dodała. Poinformowała, że „dynamika tych wpływów (…) to jest 15 proc. rok do roku (r/r) wzrostu”.

Izba Administracji Skarbowej w Gdańsku poinformowała, że w 2017 r. w zakresie wpływów podatkowych odnotowała 15-proc. wzrost z podatków CIT, PIT i VAT w porównaniu z rokiem poprzednim. Wpływy w ub. roku wyniosły ponad 32,1 mld zł, a rok wcześniej była to kwota ponad 27,9 mld zł.

Natomiast ponad 19-proc. wzrost w zakresie wpływów podatkowych gdańska Izba odnotowała w pierwszym kwartale bieżącego roku, w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego.

Minister zaznaczyła, że zorganizowanie briefingu na terenie terminala kontenerowego DCT w Porcie Gdańsk „absolutnie nie jest przypadkowe”. „Port to jest ta szansa rozwojowa, to jest to okno na świat” – podkreśliła. Wyjaśniła, że dzięki korzystnym warunkom naturalnym, tzn. głębokości akwenu, do portu mogą wpływać bardzo duże statki. „Możemy te statki obsługiwać i możemy w tym względzie podjąć konkurencję, nie tylko z portami krajowymi, ale przede wszystkim z portami zagranicznymi” – tłumaczyła. (PAP)

autor: Bożena Leszczyńska

bls/ son/