PROTEKTOR SA (13/2018) Rekomendacja Zarządu w sprawie podziału zysku za rok 2017 i wypłaty dywidendy

14.05.2018, 17:52aktualizacja: 14.05.2018, 17:52

Raport bieżący 13/2018

Zarząd Spółki działającej pod firmą PROTEKTOR Spółka Akcyjna, z siedzibą w Lublinie (dalej: "Emitent" lub "Spółka") realizując obowiązek Emitenta określony w art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylające dyrektywę 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE (rozporządzenie MAR), niniejszym informuje, iż̇ w dniu dzisiejszym powziął uchwałę w przedmiocie wystąpienia do Rady Nadzorczej Spółki oraz następnie do Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia z wnioskiem i rekomendacją w sprawie podziału zysku netto Spółki za rok obrotowy 2017 w kwocie 1.350.988,27 złotych (słownie: jeden milion trzysta pięćdziesiąt tysięcy dziewięćset osiemdziesiąt osiem 27/100), według wskazanych niżej zasad:

a) Cały zysk Spółki za 2017 r. to jest kwotę 1.350.988,27 złotych (słownie: jeden milion trzysta pięćdziesiąt tysięcy dziewięćset osiemdziesiąt osiem 27/100) przeznaczyć na wypłatę dywidendy dla akcjonariuszy Spółki,

b) Dodatkowo na wypłatę dywidendy przeznaczyć część kapitału zapasowego pochodzącego z niepodzielonego zysku z lat ubiegłych w kwocie 931.603,73 złotych (słownie: dziewięćset trzydzieści jeden tysięcy sześćset trzy 73/100),

c) Razem na wypłatę dywidendy przeznaczona byłaby kwota 2.282.592,00 złotych (słownie: dwa miliony dwieście osiemdziesiąt dwa tysiące pięćset dziewięćdziesiąt dwa 00/100), co w przeliczeniu na jedną akcję daje kwotę 12 groszy,

d) Do wypłaty dywidendy uprawnieni byliby akcjonariusze posiadający akcje w dniu 11 września 2018 roku, a dniem wypłaty dywidendy byłby 11 grudnia 2018 roku.

Jednocześnie Spółka informuje, iż zgodnie z art. 382 § 3 Kodeksu spółek handlowych niniejszy wniosek zostanie skierowany do Rady Nadzorczej Spółki w celu zaopiniowania. Ostateczną decyzję dotyczącą podziału zysku za rok obrotowy 2017 oraz wysokości i terminu wypłaty dywidendy podejmie Zwyczajne Walne Zgromadzenie Spółki.

Niniejszy raport bieżący zawiera informację poufną w rozumieniu art. 7 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylające dyrektywę 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE (rozporządzenie MAR).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz