PKO BP: Silne tendencje wzrostowe w gospodarce utrzymały się

15.05.2018, 13:10aktualizacja: 15.05.2018, 13:10

Dynamika PKB potwierdza, że silne tendencje wzrostowe w gospodarce utrzymały się - oceniają analitycy z PKO BP. Z szacunku GUS wynika, że Produkt Krajowy Brutto w I kwartale 2018 r. wzrósł o 5,1 proc. rok do roku oraz o 1,6 proc. kwartał do kwartału.

"Po odsezonowaniu wzrost PKB przyspieszył do 1,6 proc. kwartał do kwartału potwierdzając, że silne tendencje wzrostowe w gospodarce utrzymały się. Dane są neutralne dla krajowej polityki pieniężnej" - napisano w komentarzu PKO BP.

"Nadal spodziewamy się, że rok 2018 będzie równie udany dla polskiej gospodarki co 2017, a wzrost PKB utrzyma się na poziomie 4,6 proc. Korzystne perspektywy powinna potwierdzić struktura wzrostu, która opublikowana zostanie 30 maja" - dodano.

Analitycy z PKO BP uważają, że dotychczasowe dane z gospodarki realnej pozwalają szacować, że sprzedaż krajowa (popyt krajowy bez zapasów) zwiększyła tempo wzrostu w pierwszym kwartale tego roku.

"Dane o sprzedaży detalicznej sugerują, że dynamika konsumpcji prywatnej wzrosła w pierwszym kwartale tego roku do 5,2 proc. rok do roku (...). Dane o produkcji budowlano-montażowej są spójne ze wzrostem inwestycji przekraczającym 10 proc. rok do roku" - uważają analitycy.

Spodziewają się oni, że w pierwszym kwartale tego roku negatywnie na wzrost gospodarczy oddziaływał spowalniający eksport towarów, odzwierciedlający słabnący popyt zagraniczny. "W konsekwencji wkład eksportu netto do wzrostu PKB był w naszej ocenie ujemny" - uważają analitycy.

Ich zdaniem wciąż silnemu popytowi wewnętrznemu towarzyszyć będzie słabnący popyt zagraniczny.(PAP)

pif/ son/

Data publikacji 15.05.2018, 13:10