DOM DEVELOPMENT SA (23/2018) Zawarcie umowy znaczącej o generalne wykonawstwo z jednostką zależną Emitenta, Dom Development Construction Sp. z o.o.

16.05.2018, 12:52aktualizacja: 16.05.2018, 12:52

Raport bieżący 23/2018

Zarząd spółki Dom Development S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej "Spółka") informuje, iż w dniu 16 maja 2018 roku Spółka zawarła z Dom Development Construction Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, jednostką zależną w której Spółka posiada 100% udziałów, umowę, której przedmiotem jest wybudowanie w ramach generalnego wykonawstwa inwestycji mieszkaniowej "Żoliborz Artystyczny" w rejonie ulicy Rydygiera w Warszawie.

Wynagrodzenie dla Dom Development Construction Sp. z o.o. z tytułu realizacji przedmiotu ww. umowy wynosi 353 112 355 zł netto (słownie: trzysta pięćdziesiąt trzy miliony sto dwanaście tysięcy trzysta pięćdziesiąt pięć złotych), do którego zostanie doliczony należny podatek VAT.

Inwestycja "Żoliborz Artystyczny" będąca przedmiotem ww. umowy została podzielona na trzy etapy:

- Etap I (261 lokali mieszkalnych i 12 lokali usługowych), w ramach którego rozpoczęcie robót budowlanych nastąpi w II kwartale 2018 roku, a zakończenie w IV kwartale 2019 roku;

- Etap II: (467 lokali mieszkalnych i 22 lokale usługowe), w ramach którego rozpoczęcie robót budowlanych planowane jest na I kwartał 2019 roku, a zakończenie na III kwartał 2020 roku;

- Etap III: (472 lokale mieszkalne i 22 lokale usługowe), w ramach którego rozpoczęcie robót budowlanych planowane jest na II kwartał 2020 roku, a zakończenie na IV kwartał 2021 roku.

Terminy rozpoczęcia budowy Etapu II oraz Etapu III mogą ulec przyśpieszeniu na żądanie Spółki.

Łączny wymiar kar umownych nie może przekroczyć 15% (piętnastu procent) wartości wynagrodzenia z tytułu realizacji przedmiotu ww. umowy. Spółce przysługuje prawo do dochodzenia odszkodowania przewyższającego zastrzeżone kary umowne. Zapisy przedmiotowej umowy nie odbiegają od standardów powszechnie stosowanych dla tego typu umów.

Informacja o przedmiotowej umowie została zakwalifikowana przez Zarząd jako informacja poufna, ze względu na znaczną w skali Spółki wartość, a także fakt, że jest ona pierwszą umową zawartą z Dom Development Construction Sp. z o.o. w ramach wdrożenia strategii dywersyfikacji sposobu realizacji inwestycji przez Spółkę, o której Zarząd poinformował w raporcie bieżącym nr 11/2018 z 22 marca 2018 roku.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz