Polityka i społeczeństwo

MEN: zapraszamy na Noc Muzeów w Ministerstwie Edukacji Narodowej (komunikat)

17.05.2018, 12:38aktualizacja: 17.05.2018, 12:38

- MEN informuje:

Już w najbliższą sobotę, 19 maja br. w godzinach 19:00-1:00 podczas Nocy Muzeów gmach MEN ponownie otworzy swoje korytarze dla zwiedzających.

Tegoroczna Noc Muzeów w Ministerstwie Edukacji Narodowej będzie nawiązywała do stulecia odzyskania przez Polskę niepodległości. Z tej okazji zwiedzający budynek ministerstwa przy alei Szucha 25 przeniosą się w wyjątkowe lata dwudziestolecia międzywojennego – do okresu, w którym kształtowała się odrodzona polska państwowość. W tym czasie powstał także gmach Ministerstwa Wyznań Religijnych i Oświecenia Publicznego – pierwsza wybudowana od postaw siedziba ministerialna w II Rzeczpospolitej.

Klimat epoki odtworzy grupa rekonstrukcyjna ze Stowarzyszenia Grupa Historyczna „Zgrupowanie Radosław”. Wejścia do gmachu będzie pilnował uzbrojony wartownik w budce wartowniczej, a zwiedzających powitają kobiety w strojach z epoki. Pojawi się także oficer Wojska Polskiego w mundurze z lat 30. XX wieku, pucybut, weteran wojny polsko-bolszewickiej zaśpiewa szlagiery z okresu II RP, a gazeciarz rozda pamiątkowy „Kurjer Ministerjalny”. Niepowtarzalną atmosferę dwudziestolecia międzywojennego przywołają również afisze filmowe, edukacyjne, sportowe oraz wojskowe z tamtego okresu.

Uczestnicy Nocy Muzeów, jak co roku, będą mogli zwiedzić gabinet ministra edukacji i poznać specyfikę codziennej pracy w MEN. Na dziedzińcu do dyspozycji odwiedzających stanie wyjątkowy samochód z epoki CWS-T1 typu torpedo w biało-czerwonych barwach.

Wszystkich gości zapraszamy także do obejrzenia wystawy plenerowej „Ojcowie Niepodległości”, którą przygotowało Oddziałowe Biuro Edukacji Narodowej IPN w Szczecinie. Uczestnicy otrzymają ponadto ulotki o wystawie i pamiątkowe gadżety. Z okazji Nocy Muzeów został przygotowany także specjalny konkurs dla zwiedzających.

Do dyspozycji gości będzie 3 przewodników, którzy oprowadzą po gmachu MEN (grupy do 25 osób). Dla uczestników Nocy Muzeów przewidzieliśmy pamiątkowe gadżety. Swoje korytarze dla zwiedzających, jak co roku, otworzy również sąsiadujące z gmachem ministerstwa edukacji Mauzoleum Walk i Męczeństwa Oddział Muzeum Niepodległości.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ tnt/ amac/

Data publikacji 17.05.2018, 12:38