Polityka i społeczeństwo

"Miłość Ojczyzny i wolność”. Szef MON na obchodach 74. rocznicy bitwy o Monte Cassino (komunikat)

17.05.2018, 16:12aktualizacja: 17.05.2018, 16:12

- MON informuje:

- Zawsze byliście wierni Polsce, zawsze byliście wierni przesłaniu, które można wyrazić „miłość Ojczyzny i wolność” - powiedział Mariusz Błaszczak, minister obrony narodowej podczas uroczystości organizowanych przed pomnikiem 6. Pułku Piechoty im. Dzieci Lwowskich w Piedimonte San Germano we Włoszech. 17 i 18 maja szef MON bierze udział w uroczystościach organizowanych z okazji 74. rocznicy bitwy o Monte Cassino.

- Przynieśliście wolność naszym przyjaciołom włoskim. Na ziemiach polskich czekaliśmy na wolność jeszcze ponad 40 lat. (…) Jeden z najwybitniejszych Polaków Jan Paweł II mówił, że demokracja, która nie jest oparta o fundament wartości zmienia się w jawny lub ukryty totalitaryzm. Te wartości to miłość do ojczyzny, solidarność i poczucie wolności. I te wartości, wy bohaterowie spod Monte Cassino przekazaliście kolejnym pokoleniom – mówił szef MON.

- Spotykamy się w roku ważnym dla Polski i Polaków, w roku stulecia odzyskania niepodległości. A przecież tu pod Piedimonte walczyli żołnierze 6. Pułku Pancernego im. Dzieci Lwowskich, a więc imienia tych, którzy przeszli do historii jako Orlęta Lwowskie, jako ci, którzy będąc bardzo młodymi ludźmi walczyli o niepodległą Polskę - powiedział Mariusz Błaszczak podczas uroczystości przed pomnikiem 6. Pułku Piechoty im. Dzieci Lwowskich.

Minister Błaszczak przekazał weteranom i ich rodzinom wyrazy szacunku, uznania i podziękowania za walkę. Wyraził wdzięczność dla władz Piedimonte za organizację uroczystości, ale też za pamięć o polskich żołnierzach i za troskę o groby polskich żołnierzy.

W trakcie uroczystości delegacja z Polski razem z władzami miejskimi Piedimonte San Germano odsłoniła okolicznościową tablicę. Od dziś wzgórze, na którym znajduje się pomnik nosi nazwę Wzgórza Pamięci. Jak zaznaczył szef MON odsłonięcie tej tablicy przez żołnierza 2 Korpusu Wojska Polskiego i ucznia włoskiej szkoły jest wielkim symbolem pokazującym solidarność polsko – włoską.

W uroczystościach we Włoszech uczestniczą również żołnierze 2. Korpusu Polskiego z kraju i z zagranicy, przedstawiciele organizacji kombatanckich, a także przedstawiciele władz państwowych i duchowieństwa.

kom/ nmk/ amac/

Data publikacji 17.05.2018, 16:12