Polityka i społeczeństwo

MRPiPS w związku z wizytą Minister Elżbiety Rafalskiej w Hadze (komunikat)

17.05.2018, 19:01aktualizacja: 17.05.2018, 19:01

- MRPiPS informuje:

W dniu 17 maja br. Minister E. Rafalska oraz Sekretarz Stanu Stanisław Szwed spotkali się Hadze z Ministrem Spraw Społecznych i Zatrudnienia Królestwa Niderlandów p. Wouterem Koolmeesem. Rozmowy dotyczyły przede wszystkim sytuacji polskich pracowników zatrudnionych przez agencje pracy tymczasowej w Holandii oraz możliwych działań na rzecz jej poprawy. W Holandii zameldowanych jest ok. 160 tys. Polaków, ponadto ok 200 tys. przebywa tam świadcząc prace sezonowe. Kwestia niekorzystnej sytuacji polskich pracowników zatrudnionych przez agencje pracy tymczasowej po raz kolejny była tematem dyskusji.

Minister Rafalska podkreśliła wagę problemu, szczególnie nadużywania tzw. kontraktów zerowych i konieczność zapewnienia polskim pracownikom równego traktowania z pracownikami holenderskimi, zgodnie z obowiązującymi zasadami. Minister Koolmees poinformował, że sytuacja pracowników migrujących, w tym również Polaków, jest dla strony holenderskiej ważna i rozpoczęły się prace mające na celu zmiany legislacyjne w tym obszarze.

Ministrowie omówili też wybrane elementy bieżącej agendy europejskiej, w szczególności plany powołania Europejskiego Urzędu ds. Pracy.

Przed spotkaniem z Ministrem Koolmeesem delegacja MRPiPS spotkała się z autorami raportu „Budując przyszłość w Holandii. Sytuacja życiowa polskich imigrantów, którzy zarejestrowali się w Holandii po 2004 r.” Biura Planowania Społeczno – Kulturalnego. Badanie objęło około 1100 polskich imigrantów, którzy przyjechali do Holandii po 2004 r. i zarejestrowali się w holenderskich gminach. W 2015 r. wzięli oni udział w ankiecie dotyczącej ich życia w Holandii.

W godzinach popołudniowych zaplanowano również spotkanie Minister Elżbiety Rafalskiej i towarzyszącego jej Sekretarza Stanu Stanisława Szweda z tamtejszą Polonią.

kom/ nmk/

Data publikacji 17.05.2018, 19:01