Polityka i społeczeństwo

PK: zarzut za podpalenie budynku mieszkalnego i spowodowanie śmierci dwóch osób, w tym 2-letniego dziecka (komunikat)

25.05.2018, 15:24aktualizacja: 25.05.2018, 15:24

- PK informuje:

W sprawie pożaru, do którego doszło 23 maja 2018 roku w Tczewie w budynku mieszkalnym przy ulicy Podgórnej, w wyniku intensywnych czynności zatrzymany został 53-letni mieszkaniec Tczewa. Postępowanie w tej sprawie nadzoruje Prokuratura Rejonowa w Tczewie.

Grozi kara do 12 lat pozbawienia wolności

W oparciu o zebrany materiał dowodowy prokurator przedstawił zatrzymanemu mężczyźnie zarzut popełnienia przestępstwa sprowadzenia zdarzenia, które zagrażało życiu lub zdrowiu wielu osób albo mieniu w wielkich rozmiarach w postaci pożaru, które skutkowało śmiercią dwóch osób (art. 163 par. 1 i 3 kodeksu karnego). Przestępstwo to zagrożone jest karą od 2 do 12 lat pozbawienia wolności.

W toku śledztwa ustalono, że podejrzany, używając łatwopalnej substancji, podpalił drzwi wejściowe. Ogień w bardzo krótkim czasie rozprzestrzenił się na wyższe piętra powodując zadymienie całego budynku. W tym czasie w budynku przebywało nie mniej niż 21 osób.

W wyniku zadymienia śmierć poniosły dwie osoby - na miejscu zmarł 79-letni mężczyzna, a w szpitalu zmarła 2-letnia dziewczynka. Pożar spowodował również szkodę w mieniu w kwocie nie mniejszej niż 600 tysięcy złotych.

Wniosek o tymczasowe aresztowanie podejrzanego

Podejrzany mężczyzna do dnia pożaru nękał zamieszkującą w tym budynku kobietę. Telefonował do niej oraz wysyłał wiadomości zawierające groźby zniszczenia mienia oraz pozbawienia życia. Używał słów wulgarnych i obraźliwych.

Ponadto w maju tego roku podejrzany zniszczył mienie należące do męża kobiety poprzez podpalenie. W związku z tym prokurator zarzucił mężczyźnie popełnienie dwóch kolejnych czynów: uporczywego nękania, zagrożonego karą do 3 lat pozbawienia wolności oraz zniszczenia mienia, zagrożonego karą do 5 lat pozbawienia wolności.

Podejrzany nie przyznał się do popełnienia zarzuconych mu czynów i złożył wyjaśnienie sprzeczne z ustaleniami dokonanymi w śledztwie.

Prokurator skierował do Sądu wniosek o tymczasowe aresztowanie podejrzanego.

kom/ tnt/ pat/

Data publikacji 25.05.2018, 15:24