Polityka i społeczeństwo

PK: wniosek o umorzenie postępowania przeciwko Sebastianowi K. (komunikat)

05.06.2018, 11:16aktualizacja: 05.06.2018, 11:16

- PK informuje:

Wniosek o umorzenie postępowania i zastosowanie środka zabezpieczającego wobec sprawcy podpalenia lokalu Biura Poselskiego Beaty Kempy

Dolnośląski Wydział Zamiejscowy Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej we Wrocławiu złożył wniosek o umorzenie postępowania prowadzonego przeciwko Sebastianowi K. oraz orzeczenie wobec niego środka zabezpieczającego w postaci pobytu w zakładzie psychiatrycznym. Został on złożony do Sądu Okręgowego we Wrocławiu.

Podejrzanemu zarzucono popełnienie dwóch czynów

W toku śledztwa prowadzonego przez Dolnośląski Wydział Zamiejscowy Prokuratury Krajowej Sebastianowi K. zarzucono usiłowanie 12 grudnia 2017 roku sprowadzenia zdarzenia zagrażającego życiu i zdrowiu wielu osób oraz mieniu w wielkich rozmiarach, mającego postać pożaru lokalu Biura Poselskiego Posłanki Beaty Kempy znajdującego się w budynku wielorodzinnym w Sycowie. Po wybiciu szyby w drzwiach wejściowych do tego lokalu, przy wykorzystaniu łatwopalnej cieczy, podpalił on jego wnętrze. Do rozprzestrzenienia się pożaru nie doszło z uwagi na akcję gaśniczą podjętą przez funkcjonariuszy Policji i Straży Pożarnej. W toku postępowania ustalono, że Sebastian K. działał z powodu przynależności politycznej Posłanki Beaty Kempy do partii tworzącej koalicję rządzącą, a także w celu wyrażenia swojej dezaprobaty dla obecnej koalicji rządzącej w Polsce oraz w celu zmuszenia Rządu oraz parlamentarzystów koalicji rządzącej, a także Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej do zaniechania określonych działań.

Prokurator zarzucił mu popełnienie przestępstwa z art. 13 par. 1 kodeksu karnego w związku z art. 163 par. 1 pkt 1 kodeksu karnego, art. 288 par. 1 kodeksu karnego i art. 119 par. 1 kodeksu karnego w związku z art. 11 par. 2 kodeksu karnego w związku z art. 65 par. 1 kodeksu karnego.

Sebastian K. podejrzany jest ponadto o wytworzenie z uprawianych przez siebie konopi innych niż włókniste środków odurzających w postaci ziela konopi innych niż włókniste o łącznej masie netto 62,91 grama, co stanowi znaczną ilość. Chodzi o przestępstwo z art. 53 ust. 1 i 2 ustawy z 29 lipca 2005 roku o przeciwdziałaniu narkomani w związku z art. 12 kodeksu karnego.

Biegli wskazali na niepoczytalność podejrzanego

W toku postępowania przygotowawczego powołani przez prokuratora biegli psychiatrzy i biegły psycholog, którzy prowadzili obserwację podejrzanego przez 8 tygodni, wskazali, że w czasie popełnienia zarzucanych mu czynów miał on zniesioną zdolność rozpoznania ich znaczenia i pokierowania swoim postępowaniem. Biegli wskazali, że z uwagi na stwierdzone u podejrzanego zaburzenia istnieje wysokie prawdopodobieństwo popełnienia przez niego czynu zabronionego podobnego do aktualnie mu zarzucanych. W opinii biegłych istnieją zatem medyczne przesłanki do zastosowania wobec Sebastiana K. środka zabezpieczającego w postaci umieszczenia go w zakładzie psychiatrycznym.

W oparciu o zgromadzony w toku postępowania materiał dowodowy, w tym uzyskane opinie biegłych psychiatrów i biegłego psychologa, prokurator Dolnośląskiego Wydziału Zamiejscowego uznał, że w sprawie tej zasadne jest umorzenie postępowania prowadzonego przeciwko Sebastianowi K. wobec stwierdzenia jego niepoczytalności i w konsekwencji ustalenia, że sprawca nie popełnił przestępstwa (na podstawie art. 17 par. 1 pkt 2 kodeksu postępowania karnego w związku z art. 31 par. 1 kodeksu karnego). Wobec tego prokurator skierował taki wniosek do Sądu Okręgowego we Wrocławiu.

Prokurator wniósł jednocześnie o orzeczenie wobec Sebastiana K. środka zabezpieczającego w postaci pobytu w zakładzie psychiatrycznym (na podstawie art. 93a par. 1 pkt 4 kodeksu karnego, art. 93b par. 1 i 5 kodeksu karnego, art. 93c pkt 1 kodeksu karnego i art. 93g par. 1 kodeksu karnego), a także o orzeczenie środka karnego w postaci przepadku dowodów rzeczowych (na podstawie art. 45a par. l kodeksu karnego).

W sprawie tej Sebastian K. został zatrzymany 14 grudnia 2017 roku. Od tego czasu stosowany jest wobec niego środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania.

kom/ emi/

Data publikacji 05.06.2018, 11:16