Zdrowie i styl życia

PK: wniosek o tymczasowy areszt dla podejrzanego o spowodowanie ciężkich obrażeń ciała (komunikat)

05.06.2018, 13:05aktualizacja: 05.06.2018, 13:05

- PK informuje:

Prokurator Rejonowy w Kaliszu. prowadzi postępowanie przeciwko 31 letniemu mieszkańcowi Kalisza podejrzanemu o spowodowanie ciężkiego kalectwa w postaci utraty wzroku to jest o czyn z art. 156§1 pkt 2 k.k.

W oparciu o zgromadzony materiał dowodowy, w tym opinie biegłego z zakresu medycyny sądowej Prokurator, zarzucił mężczyźnie, że w dniu 1 czerwca 2018 r. w godzinach wieczornych wyszedł z miejsca swego zamieszkania, na ulicę gdzie z pistoletu pneumatycznego oddał dwa strzały do 19 letniego pokrzywdzonego trafiając go w plecy oraz twarz.

W związku z zdarzeniem pokrzywdzonemu udzielona została specjalistyczna pomoc medyczna.

Przesłuchany w charakterze podejrzanego 31 latek przyznał się do zarzucanego mu czynu i złożył wyjaśnienia, które będą weryfikowane w toku postepowania.

Czyny zarzucony podejrzanemu zagrożone są karą na czas nie krótszy niż 3 lata pozbawienia wolności.

Z uwagi na grożącą podejrzanemu surową karę oraz celem zapewnienia prawidłowego toku postępowania Prokurator wystąpił do Sądu Rejonowego w Ostrowie Wlkp. z wnioskiem o zastosowanie wobec podejrzanego tymczasowego aresztowania.

Sąd podzielił argumentację wskazaną we wniosku Prokuratora i zastosował wobec mężczyzny tymczasowe aresztowanie na okres 2 miesięcy.

kom/ mgost/

Data publikacji 05.06.2018, 13:05