Polityka i społeczeństwo

PK: akt oskarżenia szczecińskiej prokuratury przeciwko sprawcy rozboju (komunikat)

05.06.2018, 13:05aktualizacja: 05.06.2018, 13:05

- PK informuje:

Prokuratura Rejonowa Szczecin-Niebuszewo skierowała do Sądu Rejonowego Szczecin Centrum w Szczecinie akt oskarżenia przeciwko podejrzanemu Aleksandrowi D., któremu zarzucono popełnienie przestępstwa polegającego m. in. na tym, że w dniu 18 lutego 2018 r. w Szczecinie na al. Wyzwolenia po uprzednim użyciu wobec pokrzywdzonego mężczyzny przemocy w postaci chwycenia go od tyłu za szyję i podduszaniu oraz doprowadzeniu go w ten sposób do stanu bezbronności, dokonał kradzieży portfela wraz z zawartością w postaci pieniędzy w łącznej kwocie 400 zł., a także kart bankomatowych i dokumentów wystawionych na nazwisko pokrzywdzonego tj. dowodu osobistego, legitymacji emeryta i karty seniora, tj. o przestępstwo z art. 280 § 1 kk i inne.

Z ustaleń śledztwa wynika, że w dniu 18 lutego 2018 r. pokrzywdzony wraz ze znajomym udał się do lombardu przy al. Wyzwolenia, gdzie oddał w zastaw telefon komórkowy, za który otrzymał gotówkę w kwocie 1500 zł. Pieniądze te włożył do kieszeni.

Gdy wyszedł z lombardu został nagle napadnięty przez nieznanego mu mężczyznę, który miał założony na głowę kaptur. Napastnik chwycił pokrzywdzonego od tyłu za szyję i zaczął podduszać. Następnie ukradł portfel pokrzywdzonego wraz ze znajdującymi się w nim pieniędzmi w łącznej kwocie 400 zł, a także dokumenty. Gdy sprawca chciał uciec, pokrzywdzony mężczyzna odwrócił się w jego kierunku i zahaczył nogą, powodując jego upadek. W tym też momencie sprawcy zsunął się kaptur, który miał na głowie. Po krótkiej chwili podejrzany wstał i zbiegł z miejsca zdarzenia.

Na skutek działań funkcjonariuszy Policji, podejrzany został ustalony i zatrzymany krótko po dokonanym rozboju, zaś na wniosek prokuratora tymczasowo aresztowany. Tymczasowe aresztowanie było stosowane również w dniu kierowania aktu oskarżenia do Sądu. Podejrzany Aleksander D. (lat 42) był w przeszłości karany sądownie.

Za zarzucany obecnie podejrzanemu czyn na podstawie art. 280 § 1 kk grozi kara pozbawienia wolności od 2 lat do 12.

kom/ emi/

Data publikacji 05.06.2018, 13:05