Polityka i społeczeństwo

MC: RODO w hotelu (komunikat)

05.06.2018, 15:38aktualizacja: 05.06.2018, 15:38

- MC informuje:

Pierwszy tydzień życia z RODO za nami. A czy wiecie, że nawet w wakacje nie powinniście zapominać o ochronie swoich danych osobowych? Warto o RODO pamiętać także w... hotelu. Więcej w dziewiątym odcinku naszej serii „Oto RODO”.

- RODO dotyczy wszystkich obszarów, w tym również hoteli i przetwarzania przez nie danych - mówi w kolejny odcinku „Oto RODO” Maciej Kawecki - dyrektor Departamentu Zarządzania Danymi Ministerstwa Cyfryzacji.

Bądź gość

A jakie dane przetwarzają hotele i pensjonaty? Bardzo różne. To nie tylko dane pracowników, kontrahentów, ale przede wszystkim gości.

- Korzystasz z usług spa, masażu, a może zamawiasz bezglutenową kolację? Hotel gromadzi Twoje dane wrażliwe. Wchodząc do hotelu, masz prawo wiedzieć o tym, że jesteś monitorowany. Masz prawo być zarejestrowany w recepcji hotelowej w sposób zapewniający Ci anonimowość - wylicza Maciej Kawecki. - Pamiętaj, że masz także prawo wiedzieć, jakie dane na Twój temat hotel gromadzi i masz prawo żądać, żeby te dane były zabezpieczane należycie - dodaje.

Chcesz wiedzieć więcej - obejrzyj nasz film: https://youtu.be/B83LNy4M-NE

Chroń swoje dane

Niezależnie od tego gdzie jesteśmy, musimy chronić swoje dane osobowe. A jakie to dane? To nie tylko numer PESEL, numer dowodu, imię i nazwisko, ale też wszystkie dane, które pozwalają na identyfikację nas w świecie fizycznym, jak i wirtualnym. Szybki postęp techniczny i globalizacja przyniosły nowe wyzwania w dziedzinie ochrony danych osobowych. Skala zbierania i wymiany danych osobowych znacząco wzrosła. Dzięki technologii m.in. prywatne przedsiębiorstwa mogą w swojej działalności, na niespotykaną dotąd skalę, wykorzystywać dane osobowe.

Każda osoba ma prawo do ochrony swoich danych osobowych - to jedno z naszych praw podstawowych. Najważniejszym celem reformy europejskich przepisów o ochronie danych osobowych (RODO) jest zapewnienie w całej Unii Europejskiej spójnego i jednolitego poziomu ochrony naszych danych. RODO obejmuje swoim zastosowaniem wszystkie podmioty prywatne i publiczne, które przetwarzają dane osobowe i w praktyce większość procesów przetwarzania danych.

Oto RODO - oglądaj nasze filmy

To już dziewiąty odcinek naszej serii „Oto RODO”, która przygotowaliśmy, by ułatwić życie wszystkim, których dotyczą nowe przepisy. W filmach odpowiadamy na najbardziej nurtujące pytania dotyczące RODO. Wszystkie odcinki znajdziecie na naszym kanale na YouTube oraz w naszych mediach społecznościowych. Premiera kolejnego odcinka - już w najbliższy piątek.

kom/ march/

Data publikacji 05.06.2018, 15:38