Artur Soboń: Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt o dopłatach do najmu

07.06.2018, 20:31aktualizacja: 07.06.2018, 20:31

Komitet Stały Rady Ministrów przyjął w czwartek projekt ustawy o dopłatach do najmu - poinformował PAP wiceminister inwestycji i rozwoju Artur Soboń. Kryteria społeczne, określające preferencje dla beneficjentów dopłat do czynszów, ustali Rada Gminy.

Minister wskazał, że dopłaty będą mogły być wypłacane w równej wysokości przez dziewięć lat. "Weryfikacja ma jednak następować corocznie" - podał.

Soboń zapowiedział, że "projekt może trafić pod obrady Rady Ministrów na najbliższym posiedzeniu".

"Kryteria społeczne, określające preferencje dla beneficjentów dopłat do czynszów, ustali Rada Gminy. Będzie mogła wybrać z określonego w ustawie katalogu, komu w pierwszej kolejności będą wynajmowane mieszkania z dopłatą".

Jak podał Soboń, przed KSRM "doprecyzowano proceduralne kwestie związane z określeniem społecznych preferencji dla wynajmujących, którzy będą korzystali z systemu dopłat". "Wybór z katalogu ustawowego będzie uchwalony przez Radę Gminy" - podał minister.

W projekcie, przygotowywanym przez MIiR, proponowano, aby dopłaty były przyznawane były przez dziewięć lat, a po trzech i sześciu latach miały być stopniowo zmniejszane. Dodatkowo co trzy lata beneficjenci mieli być weryfikowani.

Przepisy proponowane w projekcie miałyby zacząć obowiązywać od początku 2019 r.

Dopłaty - jak zakłada projekt - mają być adresowane do gospodarstw domowych o określonym limicie dochodów. Gospodarstwa domowe jednoosobowe będą mogły ubiegać się o dopłatę, jeżeli ich średni miesięczny dochód nie przekracza 60 proc. przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej publikowanego przez GUS.

Za każdą kolejną osobę w gospodarstwie domowym limit 60 proc. jest zwiększany o 30 pkt. proc. (PAP)

autor: Katarzyna Fiuk, Mariusz Polit

kfk/ mp/ son/