Duda: Szczególna ochrona polskiego rolnictwa powinna znaleźć się w konstytucji

14.06.2018, 17:43aktualizacja: 14.06.2018, 17:43

Szczególna ochrona polskiego rolnictwa, bezpieczeństwa żywności i rolników powinna znaleźć się w konstytucji - podkreślił w czwartek podczas uroczystej gali AgroLigi 2017 prezydent Andrzej Duda.

W gali AgroLigi 2017, podczas której wyróżniani są najlepsi rolnicy oraz firmy z sektora rolnego w Polsce, prezydent uczestniczył wraz z małżonką Agatą Kornhauser-Dudą. W tym roku była to 25 jubileuszowa edycja konkursu.

Andrzej Duda w trakcie przemówienia zwrócił uwagę, że powinniśmy budować markę Polski jako kraju produkującego dobrą, zdrową żywność.

"Budowanie tej marki jest niezwykle istotne, dlatego m.in. uważam, że szczególna ochrona polskiego rolnictwa, polskich rolników, szczególna ochrona bezpieczeństwa żywności w Polsce powinna znaleźć się w najważniejszym akcie prawnym, jakim jest konstytucja" - podkreślił prezydent.

Dodał, że stąd jego propozycja, by takie pytanie znalazło się w referendum. "Jestem przekonany, że zdecydowana większość Polaków będzie za tym, żeby konstytucja chroniła i doceniała polskich rolników, a przede wszystkim, żeby jasno i wyraźnie mówiła o bezpieczeństwie żywnościowym". (PAP)

autor: Anna Wysoczańska

awy/ son/