Polityka i społeczeństwo

MŚ: resort środowiska wspiera Straż Pożarną (komunikat)

15.06.2018, 16:37aktualizacja: 15.06.2018, 16:37

- MŚ informuje:

Dziś odbyła się konferencja prasowa w warszawskiej jednostce Państwowej Straży Pożarnej z udziałem m.in. ministra środowiska Henryka Kowalczyka oraz wiceministra MSWiA Jarosława Zielińskiego. Podczas niej przedstawiono szczegóły dofinansowanie dla jednostek Ochotniczej Straży Pożarnej przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Dofinansowanie realizowane jest w ramach porozumienia pomiędzy Ministerstwem Spraw Wewnętrznych i Administracji, Narodowym Funduszem Ochrony Środowiska oraz Ministerstwem Środowiska. Na terenie Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej Nr 5 w Warszawie obecni byli także, gen. brygadier Leszek Suski, komendant główny Państwowej Straży Pożarnej oraz wiceprezes NFOŚiGW Anna Król.

„Straż Pożarna jest instytucją, która stoi na straży bezpieczeństwa Polaków i natychmiastowo reaguje w razie zagrożenia. Dlatego tym bardziej się cieszę, że resort środowiska może wesprzeć finansowo cieszącą się największym zaufaniem wśród Polaków służbę ratowniczą” – powiedział minister środowiska Henryk Kowalczyk.

„Środki, które dziś przekazujemy, wspomogą w istotny sposób działanie na rzecz ochrony życia, zdrowia i mienia przed pożarami, klęskami żywiołowymi i zagrożeniami ekologicznymi lub innymi miejscowymi zagrożeniami. Mam nadzieję, że dzięki funduszom z NFOŚiGW druhowie będą mieli możliwość jeszcze lepszej realizacji swoich zadań, również w zakresie ochrony środowiska” – dodał minister.

Dofinansowanie z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej obejmuje zakup sprzętu i wyposażenia w tym 382 pojazdów do natychmiastowego przeciwdziałania zagrożeniom dla jednostek Ochotniczych Straży Pożarnych.

kom/ zjt/ ewes

Data publikacji 15.06.2018, 16:37