Polityka i społeczeństwo

PK o publikacji "Gazety Wyborczej" nt. postępowania ws. śmierci Igora Stachowiaka (komunikat)

15.06.2018, 17:13aktualizacja: 15.06.2018, 17:13

- PK informuje:

W związku z publikacją „Gazety Wyborczej” z 15 czerwca 2018 roku na temat postępowania w sprawie śmierci p. Igora Stachowiaka prokuratura informuje, że żadna z przygotowanych na jej zlecenie opinii biegłych nie wskazuje uduszenia jako przyczyny zgonu mężczyzny.

W opinii biegłych Uniwersytetu Medycznego w Łodzi Katedra i Zakład Medycyny Sądowej do śmierci Igora Stachowiaka z dużym prawdopodobieństwem doprowadziła niewydolność krążeniowo-oddechowa związana z zażyciem amfetaminy i środków psychoaktywnych oraz wywołanym przez to tzw. epizodem excited delirium. To zaburzenie świadomości połączone z dezorientacją i brakiem odróżnienia rzeczywistości od halucynacji, któremu towarzyszy nienaturalne podniecenie i rozgorączkowanie.

Obecność substancji psychotropowych w ciele mężczyzny potwierdziły ekspertyzy. Biegli wykryli w jego organizmie wysokie stężenie amfetaminy, a więc narkotyku, który m.in. zwiększa ciśnienie krwi, a także tramadolu i katynon. Wszystkie te substancje zaburzają w istotny sposób układ nerwowy. Środki psychotropowe, zwane potocznie dopalaczem, znaleziono również przy p. Stachowiaku, które ukrywał je w ubraniu.

Pełne opinie biegłych prokuratura przekazała do sądu wraz z szerokim, liczącym 31 tomów akt materiałem dowodowym. Zebrany materiał jest efektem m.in. licznych eksperymentów śledczych i przesłuchań prawie 60 świadków, wielu kilkukrotnie. Opinii biegłych, w tym także zleconych na wniosek rodziny zmarłego, jest 26.

Zgodnie z przepisami kodeksu postępowania karnego wartość dowodową zebranego materiału oceni sąd, a w trakcie postępowania sądowego – prowadzonego z udziałem rodziców Igora Stachowiaka występujących w roli oskarżycieli posiłkowych – będą wyjaśniane wszystkie wątpliwości. Rodzice zmarłego będą mieli prawo do zgłaszania wniosków oraz zadawania szczegółowych pytań biegłym i świadkom.

Prokuratura prosi jednocześnie Państwa Dziennikarzy o relacjonowanie sprawy w sposób wyważony i rzetelny. Nie służy temu lansowanie na podstawie wypowiedzi anonimowych lekarzy, będących rzekomo rozmówcami gazety, sensacyjnej tezy, że Igor Stachowiak został uduszony.

kom/ sno/

Data publikacji 15.06.2018, 17:13