Wiceszef MIiR: specustawa mieszkaniowa pomoże w walce z chaosem przestrzennym

16.06.2018, 10:45aktualizacja: 16.06.2018, 10:45

Specustawa mieszkaniowa to pierwszy krok w poprawie ładu przestrzennego polskich miast, chcemy budować szybciej i spójnie z istniejącą przestrzenią – powiedział wiceszef MIiR. Ustawa ma pomóc w walce z chaosem przestrzennym i "rozlewaniem się" miast.

W czwartek Komitet Stały Rady Ministrów zaakceptował projekt specustawy mieszkaniowej, której głównym celem jest skrócenie czasu przygotowania inwestycji mieszkaniowej z dotychczasowych 5 lat do roku.

Jak podkreślił wiceminister inwestycji i rozwoju Artur Soboń, "specustawa mieszkaniowa to pierwszy krok w poprawie ładu przestrzennego polskich miast". "Chcemy budować nie tylko szybciej, ale także spójnie z istniejącą przestrzenią, w sposób funkcjonalny - z dostępem do szkół, przedszkoli, komunikacji publicznej" - dodał.

Soboń wskazał, że specustawa odpowiada na "głód planów zagospodarowania przestrzennego". "Rzeczywiście jest tak, że terenów objętych planami zagospodarowania przestrzennego jest w Polsce za mało" - przyznał, wskazując, że bardzo często te plany obejmują tereny do 1 hektara, czyli "tak naprawdę nie jest to spójna przestrzeń, tylko rozwiązanie incydentalne, załatwiające konkretną sytuację".

"Mamy tereny, które są dostępne, tańsze tereny, które za zgodą samorządu mogłyby być wykorzystywane pod inwestycje mieszkaniowe, na gruntach po PKP, po Poczcie Polskiej, po wojsku, terenach rolnych, które mamy w polskich miastach" - stwierdził.

Wiceminister tłumaczył, że ustawa nie jest ukłonem w kierunku inwestorów prywatnych, bo żeby budować w oparciu o jej przepisy, trzeba spełnić wiele warunków. Profesjonaliści - mówił Soboń - z uwzględnieniem standardów zapisanych w ustawie przygotują koncepcję urbanistyczno-architektoniczną, a następnie koncepcja ta zostanie wpisana w istniejącą przestrzeń za zgodą rady miasta. PAP)

kfk/ je/

Data publikacji 16.06.2018, 10:45