Ropa w USA tanieje o ponad 2 proc. - nadzieje na wzrost cen chyba trzeba porzucić

18.06.2018, 10:20aktualizacja: 18.06.2018, 10:20

Ropa naftowa w USA tanieje o ponad 2 proc. Ci, którzy liczą na wzrosty cen chyba powinni porzucić takie nadzieje. Sytuacja na rynkach zaczyna się komplikować z powodu eskalacji napięcia w handlu światowym - podają maklerzy.

Baryłka ropy West Texas Intermediate w dostawach na lipiec na giełdzie paliw NYMEX w Nowym Jorku jest wyceniana po 63,59 USD, po zniżce o 1,47 USD, czyli 2,3 proc.

Brent w dostawach na sierpień na giełdzie paliw ICE Futures Europe w Londynie tanieje o 99 centów do 72,45 USD za baryłkę.

22 czerwca w Wiedniu odbędzie się posiedzenie krajów OPEC - producenci z kartelu będą debatować, czy podwyższyć dostawy ropy na globalne rynki paliw.

Inwestorzy liczą, że mogą zostać podjęte decyzje o zwiększeniu produkcji surowca.

Przedstawiciel resortu ropy Iranu poinformował, że Wenezuela i Irak przyłączą się do grupy państw blokujących propozycję podwyższenia produkcji ropy, którą z kolei popiera Arabia Saudyjska i Rosja.

Tymczasem sytuacja na globalnych rynkach komplikuje się z powodu eskalacji napięcia w światowym handlu.

Chiny podały, że wprowadzą cła importowe na wiele amerykańskich produktów, w tym również na ropę naftową i benzynę, w odpowiedzi na działania prezydenta Donalda Trumpa - o nałożeniu ceł na chiński import o wartości 50 miliardów dolarów.

"No i ceny ropy naftowej spadają w reakcji na eskalację wojny handlowej USA z Chinami i możliwe zakłócenie równowagi na rynkach paliw, jeśli OPEC podwyższy dostawy ropy" - mówi Takayuki Nogami, główny ekonomista Japan Oil, Gas & Metals National Corp. w Tokio.

Podczas poprzedniej sesji ropa na NYMEX w Nowym Jorku staniała o 1,87 USD, czyli 2,7 proc., do 65,06 USD/b, a Brent na ICE staniała o 2,50 USD do 73,44 USD/b. W Szanghaju surowiec stracił 0,2 proc. (PAP Biznes)

aj/ asa/

Data publikacji 18.06.2018, 10:20