GUS: sprzedaż detaliczna w maju - liczona w cenach stałych - wzrosła o 6,1% rdr

21.06.2018, 13:12aktualizacja: 21.06.2018, 13:12

Sprzedaż detaliczna - liczona w cenach stałych - w maju tego roku była wyższa niż przed rokiem o 6,1 proc. - poinformował w czwartkowym komunikacie Główny Urząd Statystyczny. W kwietniu br. sprzedaż wzrosła o 2,2 proc.

Natomiast sprzedaż detaliczna liczona w cenach bieżących wzrosła w maju o 7,6 proc. rdr, a w ujęciu miesięcznym była wyższa o 2,7 proc. Jednocześnie GUS podał, że w okresie styczeń-maj br. wzrost sprzedaży detalicznej w porównaniu z analogicznym okresem ub. roku wyniósł 6,7 proc. (wobec wzrostu o 6,9 proc. w 2017 r.).

Według GUS w maju 2018 r. wzrost sprzedaży detalicznej w cenach stałych w skali roku odnotowano we wszystkich grupach.

"Wśród grup o znaczącym udziale w sprzedaży detalicznej +ogółem+ najwyższy wzrost w maju 2018 r. w porównaniu z analogicznym okresem ub. roku (w cenach stałych) zaobserwowano w przedsiębiorstwach handlujących paliwami stałymi, ciekłymi i gazowymi (o 9,6 proc. wobec wzrostu o 8,1 proc. przed rokiem). Znaczny wzrost sprzedaży odnotowano również w jednostkach zaklasyfikowanych do grupy +pozostałe+ (o 8,4 proc.) oraz w przedsiębiorstwach prowadzących pozostałą sprzedaż detaliczną w niewyspecjalizowanych sklepach (o 7,8 proc.)" - poinformował urząd.

GUS zwrócił uwagę, że spośród grup o niższym udziale w sprzedaży detalicznej "ogółem" wysoki wzrost wykazały podmioty sprzedające farmaceutyki, kosmetyki, sprzęt ortopedyczny (o 8,8 proc.); tekstylia, odzież, obuwie (o 8,6 proc.), jak również meble, rtv, agd (o 6,0 proc.).

Zgodnie z komunikatem GUS, po wyeliminowaniu wpływu czynników o charakterze sezonowym, sprzedaż detaliczna w cenach stałych w maju br. była o 1,1 proc. wyższa w porównaniu z poprzednim miesiącem. (PAP)

autor: Marcin Musiał

mmu/ amac/