Polityka i społeczeństwo

PK: zasiądą na ławie oskarżonych za wyłudzanie ubezpieczeń komunikacyjnych (komunikat)

27.06.2018, 13:10aktualizacja: 27.06.2018, 13:10

- PK informuje:

Prokuratura Regionalna w Gdańsku skierowała akt oskarżenia przeciwko osobom uczestniczącym w procederze wyłudzeń wypłat ubezpieczeń komunikacyjnych, poprzez celowe powodowanie kolizji będących podstawą odszkodowania. Został on wniesiony 20 czerwca 2018 roku do Sądu Okręgowego w Gdańsku.

Oskarżonych zostało 25 osób

Na ławie oskarżonych zasiądzie 25 osób. Prokuratura zarzuciła im udział w wyłudzaniu wypłat ubezpieczeń komunikacyjnych.

Znaczna część oskarżonych przyznała się do popełnienia zarzucanych im czynów. Za te przestępstwa grozi im kara do 8 lat pozbawienia wolności, przy czym w przypadku 5 oskarżonych górna granica kary pozbawienia wolności wynosi 12 lat.

Tytułem zabezpieczenia i poręczenia majątkowego prokuratura zajęła środki pieniężne w wysokości ponad 100 tysięcy złotych.

Wyłudzono ponad 2 miliony złotych

Jest to kolejny akt oskarżenia sporządzony w ramach wielowątkowego śledztwa dotyczącego procederu wyłudzeń wypłat ubezpieczeń komunikacyjnych poprzez celowe powodowanie kolizji będących podstawą odszkodowania. W tym przypadku zarzuty dotyczą zdarzeń mających miejsce w latach 2008 - 2010 na terenie Trójmiasta i okolic.

Odszkodowania wypłacane były w następstwie zgłoszeń szkód komunikacyjnych, które w rzeczywistości powstały w wyniku zaaranżowanych kolizji drogowych. Pojazdy, które w nich uczestniczyły, najczęściej wcześniej były nabywane ze środków pochodzących z kredytów wyłudzonych na osoby bezdomne.

Czynności dowodowe przeprowadzone w toku postępowania doprowadziły do ujawnienia i udokumentowania 54 tego rodzaju zdarzeń. Łączna suma wyłudzonych w ten sposób kredytów oraz odszkodowań przekroczyła 2 miliony złotych.

kom/ tnt/

Data publikacji 27.06.2018, 13:10