Polityka i społeczeństwo

PK: członkowie grupy przestępczej produkującej metamfetaminę usłyszeli zarzuty (komunikat)

28.06.2018, 10:51aktualizacja: 28.06.2018, 10:51

- PK informuje:

Dolnośląski Wydział Zamiejscowy Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej we Wrocławiu wspólnie z funkcjonariuszami CBŚP z Zarządu we Wrocławiu prowadzi śledztwo dotyczące zorganizowanej grupy przestępczej. Jej członkowie zajmowali się produkcją i sprzedażą metamfetaminy.

Narkotyki o wartości 1 miliona złotych

W toku śledztwa ustalono, że grupa działała od 2015 roku do lutego 2018 roku. Narkotyki były produkowane w okolicach Bogatyni, a rozprowadzano je na terenie województw: dolnośląskiego i lubuskiego oraz na terenie Niemiec. Z ustaleń śledztwa wynika, że grupa wprowadziła do obrotu nie mniejszej niż 10 kilogramów narkotyków o szacunkowej wartości 1 miliona złotych.

Pierwsza realizacja w tej sprawie została przeprowadzona w listopadzie 2017 roku. Zatrzymano wówczas 11 osób. W trakcie śledztwa ustalono kolejne osoby zaangażowane w przestępczy proceder.

Zatrzymanych zostało osiem osób

Do kolejnych zatrzymań doszło we wtorek 26 czerwca 2018 roku. Kilkudziesięciu funkcjonariuszy CBŚP, KAS-u i SG jednocześnie weszło do kilkunastu domów przeszukując je. W jednym z nich znajdowała się linia technologiczna do produkcji meamfetaminy. Zabezpieczono również niewielkie ilości gotowej metamfetaminy, 10 litrów płynnej efedryny i inne prekursory niezbędne do produkcji narkotyku.

Zatrzymanych zostało osiem osób zamieszanych w przestępczy proceder. Po doprowadzeniu zatrzymanych do Dolnośląskiego Wydziału Zamiejscowego Prokuratury Krajowej prokurator ogłosił im zarzuty. Dotyczą one między innymi udziału w zorganizowanej grupie przestępczej, w tym dwóm osobom kierowanie tą grupą, a także produkcji narkotyków oraz uczestnictwa w obrocie znacznymi ilościami substancji psychotropowych.

kom/ mgost/

Data publikacji 28.06.2018, 10:51