Newsletter

Noc Restauracji 2018 - Smaki Polski / Smaki Gdańszczan - 43 restauracji, 12 regionów już od piątku 6 lipca 2018

05.07.2018, 12:44aktualizacja: 05.07.2018, 12:44

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Szefowie Kuchni. Noc Restauracji 2018 - Smaki Polski
Szefowie Kuchni. Noc Restauracji 2018 - Smaki Polski
Od piątku 6 do niedzieli 8 lipca odbędzie się Noc Restauracji 2018 - Smaki Polski / Smaki Gdańszczan. Wydarzenie ma na celu promocję polskiej kuchni opartej na najwyższej jakości składnikach i tworzonej przez ambasadorów smaków - szefów kuchni. Do imprezy zakwalifikowane zostały 43 restauracje z 12 regionów kraju. Biorą w niej udział doświadczeni i ambitni szefowie kuchni na czelez Karolem Okrasą z warszawskiej restauracji Platter.

W Gdańsku impreza jest jednym z elementów uświetniających V Światowy Zjazd Gdańszczan. W certyfikowanych w projekcie Smaki Gdańska 12 restauracjach królować będą kreatywne kompozycje gdańskich szefów odwołujące się postaci z dziejów Gdańska, kuchni starogdańskiej i lokalnych składników kulinarnych najwyższej jakości.

Każda z restauracji przygotowała menu degustacyjne składające się z 3 do 5 dań, stanowiących autorską wypowiedź szefa kuchni. Wspólnie mają stworzyć modę na lokalne smaki najwyższej klasy. W swoich założeniach impreza ma podkreślić rosnący poziom polskiej gastronomii poczynając od produktu kończąc na gotowych daniach.

Zdaniem ekspertów polska oferta gastronomiczna dogania już tę europejską i światową. Prezes Światowego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej Erik Wolf wskazuje na Polską jako na jeden z szybciej rozwijających się krajów w zakresie turystyki kulinarnej. „Chcemy, by nasza impreza przekonała Polaków, że rodzima kuchnia jest najlepszym wyborem z uwagi na świeżość i wysoką jakość produktów - mówi Hubert Gonera, organizator wydarzania. - Jeśli dodamy do tego kunszt szefów kuchni, nasze produkty stają się podstawą budowania wyjątkowych smaków, które nigdzie tak dobrze nie będą smakowały jak w Polsce” - dodaje Gonera. Receptą na najwyższą jakość gastronomii jest uszanowanie lokalności i wzmacnianie tożsamości kulinarnej - to jest celem zarówno organizatorów, jak i wszystkich zaangażowanych w projekt.

Partnerami imprezy jest miasto Gdańsk, producent sera Bursztyn, wytwórca jakościowych wędlin Masarnia Dreszler oraz oferująca oleje smakowe Manufaktura Łagowski.

Informacje o lokalach i menu znaleźć można na stronie internetowej www.nocrestauracji.pl oraz fanpage’u www.facebook.com/NocRestauracji.

Materiały prasowe: https://nocrestauracji.pl/dla_mediow.html

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 05.07.2018, 12:44
Źródło informacji Landbrand
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ