Polityka i społeczeństwo

PK: akt oskarżenia przeciwko kobiecie posiadającej narkotyki, którymi zatruł się 14-miesięczny chłopczyk (komunikat)

06.07.2018, 10:47aktualizacja: 06.07.2018, 10:47

- PK informuje:

Prokurator Rejonowy w Legnicy 25 czerwca 2018 roku skierował do Sądu Okręgowego w Legnicy akt oskarżenia przeciwko Klaudii U. Odpowie ona za spowodowanie ciężkiego uszczerbku na zdrowiu u 14-miesięcznego siostrzeńca Jakuba L. w postaci choroby realnie zagrażającej jego życiu. Doszło do tego 28 stycznia 2018 roku w Legnicy. Chodzi o przestępstwo z art. 156 par.1 pkt 2 kodeksu karnego.

Oskarżonej zarzucono popełnienie zbrodni

Oskarżona Klaudia U. posiadała w torebce środki psychotropowe w postaci metamfetaminy i extasy. Przewidując możliwość ich spożycia przez 14-miesięcznego siostrzeńca i godząc się na to, nie podjęła żadnych działań zmierzających do zabezpieczenia tych środków psychotropowych przed dzieckiem. Skutkowało to ich spożyciem przez chłopczyka, a następnie ciężkim uszczerbkiem na zdrowiu w postaci zatrucia substancjami psychoaktywnymi.

W związku z posiadaniem w torebce środków psychotropowych w postaci metamfetaminy i extasy, Klaudia U. została także oskarżona o przestępstwo z art. 62 ust. 1 ustawy z 29 lipca 2005 roku o przeciwdziałaniu narkomanii.

Za przestępstwo spowodowania u dziecka ciężkiego uszczerbku na zdrowiu Klaudii U. grozi kara pozbawienia wolności na czas nie krótszy od 3 lat. Natomiast za posiadanie narkotyków grozi jej kara do 3 lat pozbawienia wolności.

Dziecko było w stanie ciężkim i było nieprzytomne

W toku śledztwa ustalono, że 21-letnia oskarżona Klaudia U. mieszkała w czasie zdarzenia w Legnicy ze swoją matką oraz siostrą i jej rodziną, w tym z 14-miesięcznym synem siostry Jakubem L. W dniu 27 stycznia 2018 roku oskarżona wraz z matką chłopczyka oraz znajomymi przebywała w jednym z klubów w Legnicy. Tam kupiła narkotyki w postaci tabletki extasy i „jednej działki” metamfetaminy. Środki te przyniosła ze sobą w torebce do domu.

Następnego dnia, 28 stycznia 2018 roku, w mieszkaniu w obecności domowników 14-miesięczny Jakub L. bawił się torebką oskarżonej. Podczas tej zabawy dziecko spożyło znajdujące się w niej narkotyki. W pewnym momencie chłopczyk zaczął się dziwnie zachowywać, tracił przytomność, trzęsły mu się ręce. Widząc to jego matka wezwała karetkę Pogotowia Ratunkowego.

Małoletni pokrzywdzony został przewieziony do Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Legnicy na Oddział Intensywnej Terapii Noworodków, Wcześniaków i Dzieci z objawami zatrucia substancjami psychoaktywnymi. Dziecko było w stanie ciężkim, było nieprzytomne i miało drgawki. Badanie toksykologiczne moczu dziecka wykazało obecność amfetaminy i extasy.

Powołany w sprawie biegły lekarz z zakresu medycyny sądowej i równocześnie specjalista z zakresu toksykologii sądowej w wydanej opinii stwierdził, że przyjęcie przez Jakuba L. substancji psychoaktywnych naraziło go na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia lub ciężkiego uszczerbku na zdrowiu i doprowadziło do ciężkiego zatrucia dziecka, skutkującego wystąpieniem choroby realnie zagrażającej życiu.

Przesłuchana w charakterze podejrzanej Klaudia U. przyznała się do popełnienia zarzucanych jej czynów i złożyła wyjaśnienia zgodne z ustalonym stanem faktycznym. Z jej wyjaśnień wynika, że kiedy zobaczyła dziwne zachowanie dziecka, to zorientowała się, że mógł on przyjąć narkotyki, które ona wcześniej przyniosła do domu z klubu.

kom/ tnt/

Data publikacji 06.07.2018, 10:47