Newsletter

MRiRW: konserwy ze świń z terenów z ASF wyprodukowano ze zdrowych tuczników

06.07.2018, 20:20aktualizacja: 06.07.2018, 20:20

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Konserwy wyprodukowane ze świń z gospodarstw znajdujących się na terenach zagrożonych afrykańskim pomorem świń (ASF), pochodziły wyłącznie od zwierząt zdrowych - informuje w komunikacie resort rolnictwa.

MRiRW wyjaśniło, że "komunikat jest komentarzem do publikacji prasowych, dotyczących produkcji konserw z mięsa świń pochodzących z obszarów objętych restrykcjami w związku z występowaniem afrykańskiego pomoru świń (ASF).

Kilka dni temu media poinformowały, że z inicjatywy b. ministra rolnictwa Krzysztofa Jurgiela, świnie ze stref zagrożonych wirusem ASF zostały skupione i przerobione na konserwy, a te przeznaczono m.in. na rezerwy państwowe, a także sprzedawano je dla np. wojska, więźniów czy innych placówek publicznych. Konserwy miała wyprodukować m.in. spółka "Sokołów".

Ministerstwo zapewnia, że "tylko zdrowe i przebadane zwierzęta mogą być poddawane ubojowi w rzeźni, a ich mięso przeznaczone do spożycia przez ludzi".

Resort wyjaśnił, że "zgodnie z obowiązującymi przepisami w zakresie zwalczania chorób zakaźnych zwierząt – świnie, u których stwierdzono zakażenie wirusem ASF podlegają zabiciu, a ich zwłoki zniszczeniu lub unieszkodliwieniu pod nadzorem organów Inspekcji Weterynaryjne". "Nie mogą stanowić również surowca do produkcji żywności” - napisano.

Unijne przepisy dopuszczają wykorzystanie mięsa zdrowych świń z obszarów z ograniczeniami, określając, że może być ono "wprowadzane na rynek w celu wytworzenia z nich produktów". Ale świnie nie mogą pochodzić z gospodarstwa, w którym podejrzewa się lub stwierdzono tę chorobę.

"Świnie ze stref z ASF przed wysyłką do rzeźni są kontrolowane przez lekarza weterynarii oraz pobierane są próbki krwi do badań laboratoryjnych w kierunku tej choroby" - czytamy w komunikacie resortu. (PAP)

awy/ amac/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 06.07.2018, 20:20
Źródło informacji PAP
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ