Polityka i społeczeństwo

MSZ: Szczyt NATO w Brukseli z udziałem ministra Jacka Czaputowicza (komunikat)

12.07.2018, 22:48aktualizacja: 12.07.2018, 22:48

- MSZ informuje:

- Bezpieczeństwo na obu flankach Sojuszu, wschodniej i południowej, ma dla bezpieczeństwa całego NATO podobne znaczenie. Polska zdaje sobie z tego sprawę, dlatego czyniąc zabiegi o wzmocnienie wschodniej flanki Sojuszu jesteśmy równocześnie obecni w Afganistanie i Iraku oraz jesteśmy członkiem Globalnej Koalicji – powiedział minister Jacek Czaputowicz drugiego dnia szczytu NATO w Brukseli, gdzie towarzyszy prezydentowi Andrzejowi Dudzie.

Najważniejszymi zagadnieniami poruszanymi podczas szczytu były relacje transatlantyckie, konsolidacja działań w dziedzinie odstraszania i obrony, relacje z Rosją, zaangażowanie NATO na południowej flance, relacje z partnerami Sojuszu, w tym ze Szwecją, Finlandią, Ukrainą i Gruzją oraz stosunki NATO – UE.

Polska delegacja opowiedziała się za zwiększeniem inwestowania w zdolności obronne przez Sojuszników. Polska argumentowała, że nowe wyzwania wymagają zwiększonego wysiłku nie tylko politycznego i wojskowego, ale także finansowego. Poparliśmy kontynuowanie prac mających na celu usprawnienie procesów decyzyjnych Sojuszu i dalsze wzmacnianie sił NATO na wypadek kryzysu. W kwestii odstraszania i obrony, szefowie państw zatwierdzili adaptację Struktury Dowodzenia NATO do nowych zagrożeń i wyzwań. W sprawie przyszłości relacji NATO-Rosja, Polska, podobnie jak inni Sojusznicy, opowiedziała się za kontynuowaniem dotychczasowego dwutorowego podejścia do Moskwy, opartego na odstraszaniu i dialogu.

Spotkanie z prezydentami Gruzji i Ukrainy posłużyło omówieniu sytuacji bezpieczeństwa w regionie oraz podsumowaniu dotychczasowej współpracy NATO z Tbilisi i Kijowem.

W sprawach związanych ze wzmocnieniem flanki południowej, Polska, w myśl zasady 360 stopni, poparła utworzenie misji szkoleniowej NATO w Iraku. Mandat misji obejmie wsparcie w zakresie wdrażania reform sektora bezpieczeństwa, kształcenie kadr oraz kontynuację szkoleń w zakresie budowy zdolności obronnych tego partnera.

Debata z partnerami operacyjnymi misji Resolute Support skoncentrowana była na wsparciu Sojuszników dla afgańskiego procesu pokojowego. Delegacja polska podkreśliła wieloletnie praktyczne zaangażowanie Polski w Afganistanie.

Minister Jacek Czaputowicz wziął udział w spotkaniu z ministrami spraw zagranicznych Iraku, Jordanii i Tunezji, podczas którego sojusznicy omówili sytuację na Południu, w tym zagrożenia terrorystyczne oraz możliwe odpowiedzi Sojuszu na te wyzwania.

Po zakończeniu szczytu szef polskiej dyplomacji wziął udział w spotkaniu Globalnej Koalicji do Walki z Daesh. Siedemdziesięciu siedmiu przedstawicieli państw i organizacji dokonało podsumowania dotychczasowych osiągnięć Koalicji i dyskutowało na temat jej dalszego zaangażowania. Minister zapowiedział kontynuację aktywnego udziału Polski w Koalicji. Polski kontyngent wojskowy będzie też wspierał działania prowadzone przez tworzoną misję NATO w Iraku. - Poinformowałem Sojuszników o planowanym polskim zaangażowaniu na rzecz stabilizacji Iraku w drugiej połowie 2018, zarówno w ramach działań NATO, jak i Globalnej Koalicji do walki z ISIS – zapowiedział szef polskiej dyplomacji. Zaangażowanie w działania Globalnej Koalicji będzie obejmowało przede wszystkim doradztwo, szkolenie sztabów i pododdziałów specjalnych.

kom/dka/aszw/

Data publikacji 12.07.2018, 22:48