MŚ: wiceminister środowiska Prezydentem Zgromadzenia Międzynarodowej Organizacji Dna Morskiego (komunikat)

24.07.2018, 17:24aktualizacja: 24.07.2018, 17:24

- MŚ informuje:

Wiceminister środowiska Prezydentem Zgromadzenia Międzynarodowej Organizacji Dna Morskiego

Wiceminister środowiska, Pełnomocnik Rządu ds. Polityki Surowcowej Państwa, Główny Geolog Kraju prof. Mariusz-Orion Jędrysek został wybrany po raz trzeci Prezydentem Zgromadzenia Międzynarodowej Organizacji Dna Morskiego (MODM). Poprzednie kadencje pełnił on w latach 2006-2007 i 2016-2017.

Wybory na to stanowisko odbyły się podczas 24 Sesji Zgromadzenia 23 lipca w stolicy Jamajki Kingston, która jest siedzibą tej organizacji. Wiceminister środowiska zastąpi na urzędzie ustępującego Prezydenta Eugénio Muianga z Mozambiku.

Zgromadzenie, któremu podlegają wszystkie podmioty MODM, ustanawia przede wszystkim powszechną politykę organizacji i obowiązujące przepisy. Ten organ sprawuje również regularny nadzór nad pracą i funkcjonowaniem instytucji.

O Międzynarodowej Organizacji Dna Morskiego

Międzynarodowa Organizacja Dna Morskiego (MODM) jest agendą ONZ zajmującą się zasobami znajdującymi się na dnie oceanów obszarów będących poza jurysdykcją państwową. Zrzesza ona 168 państw członkowskich. Głównymi organami organizacji są: Sekretariat na czele z Sekretarzem Generalnym, Zgromadzenie z Prezydentem Zgromadzenia oraz w sensie praktycznym najważniejszy z nich – Rada z Prezydentem Rady. Funkcję Sekretarza Generalnego pełni Michael W. Lodge (Wielka Brytania).

MODM pozwala państwom-stronom Konwencji na organizację i kontrolę działalności na dnie morskim oraz podziemiu poza granicami jurysdykcji państw, w szczególności w zakresie administracji znajdującymi się tam zasobami.

kom/ agzi/ mhr/

Data publikacji 24.07.2018, 17:24