Polityka i społeczeństwo

PK: zarzuty i areszt za posiadanie znacznych ilości narkotyków oraz ich sprzedaż (komunikat)

27.07.2018, 12:17aktualizacja: 27.07.2018, 12:17

- PK informuje:

Prokuratura Rejonowa w Kamiennej Górze prowadzi śledztwo przeciwko Arkadiuszowi B. Jest on podejrzany o posiadanie znacznych ilości środków odurzających i substancji psychotropowych oraz ich odpłatne udzielanie.

Podejrzany został zatrzymany

Funkcjonariusze z Komendy Powiatowej Policji w Kamiennej Górze 23 lipca 2018 roku dokonali przeszukania mieszkania zajmowanego przez 45–letniego mieszkańca Kamiennej Góry. Podczas wykonywania czynności ujawniono między innymi znaczne ilości środków odurzających i substancji psychotropowych – ponad 750 gram ziela konopi innych niż włókniste oraz ponad 120 gram metamfetaminy. Zabezpieczono również pieniądze w kwocie ponad 140 tysięcy złotych.

Arkadiusz B. został zatrzymany i doprowadzony do Prokuratury Rejonowej

w Kamiennej Górze, gdzie usłyszał zarzuty. Podejrzany jest on o posiadanie znacznych ilości substancji psychotropowych i środków odurzających, a także ich odpłatne udzielanie innym osobom. Jak bowiem ustalono w toku postępowania, mężczyzna od co najmniej 2016 roku sprzedawał narkotyki.

Zastosowano zabezpieczenie majątkowe

Po wykonaniu czynności procesowych z udziałem podejrzanego Prokuratura Rejonowa w Kamiennej Górze skierowała do Sądu wniosek o jego tymczasowe aresztowanie na okres trzech miesięcy od dnia zatrzymania. Sąd 25 lipca 2018 roku uwzględnił wniosek prokuratury.

Ujawnione w mieszkaniu podejrzanego pieniądze w kwocie powyżej 140 tysięcy złotych zostały objęte zabezpieczeniem majątkowym na poczet grożących mu grzywien, przepadku korzyści uzyskanej z przestępstwa oraz innych sankcji o charakterze finansowym.

Zarzucone Arkadiuszowi B. przestępstwa zagrożone są karą pozbawienia wolności w wymiarze do 10 lat.

kom/ zjt/ drag/

Data publikacji 27.07.2018, 12:17