Polityka i społeczeństwo

PK: odpowie przed Sądem za seksualne wykorzystywanie małoletnich (komunikat)

31.07.2018, 12:22aktualizacja: 31.07.2018, 12:22

- PK informuje:

W dniu wczorajszym (30 lipca 2018 roku) Dział do Spraw Wojskowych Prokuratury Rejonowej Kraków – Krowodrza w Krakowie skierował do Sądu Rejonowego dla Krakowa – Podgórza w Krakowie akt oskarżenia przeciwko mar. Danielowi R. oskarżonemu o popełnienie czterech przestępstw z art. 200 § 1 kodeksu karnego.

Ustalenia śledztwa

Postępowanie w tej sprawie zostało wszczęte w lutym 2018 roku. W toku śledztwa ustalono, że mar. Daniel R. dopuścił się łącznie czterech przestępstw dotyczących obcowania płciowego z małoletnimi poniżej lat 15 oraz doprowadzenia ich do poddania się innym czynnościom seksualnym. Zarzucane oskarżonemu czyny obejmują działanie na szkodę dwóch małoletnich pokrzywdzonych w wieku 12 i 13 lat.

Przesłuchany w charakterze podejrzanego, w toku postępowania przygotowawczego, przyznał się częściowo do popełnienia zarzucanych mu czynów tj. tylko w zakresie dotyczącym 12 – latki.

Środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania

W toku postępowania przygotowawczego, na wniosek prokuratora, Sąd Rejonowy dla Krakowa – Krowodrzy w Krakowie zastosował wobec mar. Daniela R. środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania, który jest stosowany do chwili obecnej.

Oskarżonemu za zarzucane przestępstwa grozi kara pozbawienia wolności od 2 do 12 lat.

kom/ mgost/ drag/

Data publikacji 31.07.2018, 12:22