KE: 68,8 mln euro ze środków unijnych na nową obwodnicę obok Wałbrzycha

09.08.2018, 14:31aktualizacja: 09.08.2018, 14:31

68,8 mln euro ze środków unijnych w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego zostanie przeznaczonych na nową obwodnicę obok Wałbrzycha – poinformowała w środę Komisja Europejska.

Obwodnica ma powstać na drodze krajowej nr 35. Projekt, który obecnie znajduje się w fazie realizacji, ma zostać ukończony w grudniu 2020 r.

„Projekt zwiększy płynność ruchu drogowego i tym samym poprawi bezpieczeństwo na drodze. Umożliwi on szybszy dojazd do centrum Wałbrzycha, co poprawi jakość życia mieszkańców i stworzy nowe możliwości gospodarcze dla całego Dolnego Śląska” – powiedziała w środę unijna komisarz ds. polityki regionalnej Corina Cretu.

W kwietniu minister inwestycji i rozwoju Jerzy Kwieciński poinformował, że IQR - unijna agenda oceniająca inwestycje - pozytywnie odniosła się do projektu obwodnicy Wałbrzycha.

Minister napisał na Twitterze, że w raporcie IQR eksperci z Brukseli potwierdzili, że obwodnica Wałbrzycha to dobrze przygotowany projekt. "Stąd już tylko krok do zgody Komisji Europejskiej na dofinansowanie z funduszy unijnych" - podkreślił wtedy Kwieciński.

Według biura prasowego MIiR całkowita wartość inwestycji to ponad 397 mln zł, z czego dofinansowanie unijne ze środków Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko wynosi prawie 297 mln zł. Ze względu na koszt projektu, projekt musi uzyskać pozytywną ocenę Komisji Europejskiej.

Z Brukseli Łukasz Osiński (PAP)

luo/ skr/

Data publikacji 09.08.2018, 14:31