Polityka i społeczeństwo

PK: Prawomocny wyrok w sprawie zabójstwa w Blachowni (komunikat)

24.08.2018, 10:51aktualizacja: 24.08.2018, 10:51

- PK informuje:

Sąd Apelacyjny w Katowicach utrzymał w mocy wyrok Sądu Okręgowego w Częstochowie skazujący Rafała Z. na karę dożywotniego pozbawienia wolności za zabójstwo.

Kara dożywotniego pozbawienia wolności i zadośćuczynienie

W dniu 27 października 2017 roku Sąd Okręgowy w Częstochowie wydał wyrok w sprawie przeciwko Rafałowi Z., dotyczący zabójstwa kobiety w Blachowni. Sąd skazał oskarżonego na karę dożywotniego pozbawienia wolności oraz zasądził od niego na rzecz córki pokrzywdzonej kwotę 10.000 zł, tytułem częściowego zadośćuczynienia za doznaną krzywdę.

Wyrok zgodny z wnioskiem prokuratora

Wyrok ten był zgodny z wnioskiem prokuratora, który w mowie końcowej wnosił o wymierzenie Rafałowi Z. kary dożywotniego pozbawienia wolności. W dniu wczorajszym (23 sierpnia 2018 roku), po rozpoznaniu apelacji obrońcy oskarżonego, Sąd Apelacyjny w Katowicach utrzymał zaskarżony wyrok w mocy.

Ustalenia śledztwa

W toku śledztwa, które było prowadzone przez Prokuraturę Rejonową w Częstochowie ustalono, że 1 października 2016 roku w godzinach porannych, przypadkowy przechodzień ujawnił zwłoki kobiety, które znajdowały się za budynkiem Urzędu Stanu Cywilnego w Blachowni. W wyniku podjętych działań śledczych ustalono tożsamość zmarłej, która mieszkała na pobliskim osiedlu i poprzedniego dnia w godz. 22-23 była widziana podczas spaceru. Ponadto uzyskano informacje, z których wynikało, że w pobliżu miejsca zdarzenia przebywał wielokrotnie karany za różne przestępstwa Rafał Z.

Na podstawie zeznań świadków ustalono, że 30 września 2016 roku około godz. 23.30 Rafał Z. przebywał także w jednym z lokali gastronomicznych w Blachowni. Mężczyzna znajdował się pod wpływem alkoholu, był bardzo pobudzony i agresywny oraz miał roztarganą koszulkę.

Zarzut zabójstwa w związku ze zgwałceniem

Rafał Z. został zatrzymany 1 października 2016 roku o godz. 18.30 w Blachowni, obok miejsca zamieszkania byłej partnerki. W toku śledztwa prokurator przedstawił mu zarzut zabójstwa 58-latki popełnionego w związku ze zgwałceniem pokrzywdzonej. Przesłuchany w charakterze podejrzanego Rafał Z. nie przyznał się do zarzucanego mu przestępstwa i odmówił złożenia wyjaśnień.

Zarządzona przez prokuratora sekcja zwłok wykazała, że przyczyną zgonu pokrzywdzonej było gwałtowne uduszenie. Ponadto w trakcie sekcji ujawniono obrażenia świadczące o stosowaniu wobec pokrzywdzonej przemocy seksualnej.

Na podstawie opinii biegłego z zakresu badań DNA ustalono, że na odzieży i bieliźnie, zabezpieczonej od Rafała Z., znajdują się ślady biologiczne pochodzące od pokrzywdzonej. Ślady takie ujawniono również na zabezpieczonym w śledztwie różańcu.

Na wniosek prokuratora Sąd Rejonowy w Częstochowie zastosował wobec podejrzanego tymczasowe aresztowanie.

Był poczytalny w chwili czynu

W wydanej opinii biegli lekarze psychiatrzy stwierdzili, że w chwili dokonania zarzucanego mu czynu Rafał Z. był poczytalny.

Rafał Z. był w przeszłości wielokrotnie karany za kradzieże, rozboje i przestępstwa narkotykowe. W zakładach karnych spędził łącznie 9 lat i 4 miesiące.

kom/ kub/ krap/

Data publikacji 24.08.2018, 10:51