Polityka i społeczeństwo

PK: zarzuty udziału w zorganizowanej grupie przestępczej i wyłudzenia podatku VAT (komunikat)

30.08.2018, 10:59aktualizacja: 30.08.2018, 10:59

- PK informuje:

Prokuratura Regionalna w Katowicach prowadzi postępowanie dotyczące zorganizowanej grupy przestępczej, której członkowie zajmowali się m.in. dokonywaniem oszustw podatkowych i przestępstw przeciwko mieniu.

Zatrzymano 5 członków grupy

W ramach czynności realizowanych pod nadzorem prokuratury przez funkcjonariuszy Zarządu w Katowicach CBŚP we współpracy z funkcjonariuszami ze Śląskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Katowicach, zatrzymano 5 osób podejrzanych o udział w zorganizowanej grupie przestępczej specjalizującej się w tzw. karuzeli podatkowej, przy pomocy której wyłudzono nienależny podatek VAT. Wśród zatrzymanych był obywatel Litwy. Działania przeprowadzone przez funkcjonariuszy były realizowane na terenie trzech województw: lubelskiego, mazowieckiego i pomorskiego.

Zatrzymani zostali doprowadzeni do Prokuratury Regionalnej w Katowicach, gdzie prokurator przedstawił im zarzuty m.in. udziału w zorganizowanej grupie przestępczej, poświadczania nieprawdy oraz prania pieniędzy.

Tworzyli pozory rzeczywistego obrotu glikolem

Z ustaleń śledztwa wynika, że podejrzani przy wykorzystaniu kont bankowych różnych podmiotów gospodarczych, legalizowali przepływy środków finansowych w oparciu o poświadczającą nieprawdę dokumentację finansowo-księgową. Miało to stwarzać pozory rzeczywistego obrotu gospodarczego glikolem na terenie naszego kraju.

Faktycznie towar był importowany z Belgii lub Wielkiej Brytanii do Polski, bez opłacenia należnego podatku, a następnie bezpośrednio transportowany do Czech lub Słowacji. Natomiast na terenie naszego kraju faktury zakupu i sprzedaży wystawiane poprzez kolejne podmioty gospodarcze umożliwiły tym firmom obniżenie podatku VAT, a w przydatku ostatniego podmiotu, który sprzedawał towar za granicę - bezpodstawny zwrot podatku VAT.

Skarb Państwa narażony na stratę ponad 14 milionów złotych

Wstępne ustalenia dokonane w toku postępowania wskazują, że w wyniku działania zorganizowanej grupy przestępczej Skarb Państwa mógł być narażony na uszczuplenie należności publicznoprawnej z tytułu podatku VAT na kwotę ponad 14 milionów złotych.

W trakcie prowadzonego śledztwa zabezpieczono mające istotne znaczenie dla prowadzonego postępowania dowody tj. różnego rodzaju dokumentację oraz nośniki elektroniczne.

Śledztwo ma charakter rozwojowy.

kom/ mgost/ krap/

Data publikacji 30.08.2018, 10:59