Trudeau: nie zrezygnujemy z mechanizmu rozwiązywania sporów w NAFTA

05.09.2018, 09:09aktualizacja: 05.09.2018, 09:09

Premier Kanady Justin Trudeau powiedział, że zmodernizowana wersja Północnoamerykańskiego Układu o Wolnym Handlu (NAFTA) musi zawierać mechanizm rozwiązywania sporów oraz chronić branże związane z kulturą, w tym media, inaczej Ottawa go nie podpisze.

"Mówiliśmy od samego początku, że potrzebujemy mechanizmu rozwiązywania sporów takiego jak rozdział 19 i będziemy się tego trzymać" - powiedział Trudeau.

"Nie podpiszemy umowy, która byłaby zła dla Kanadyjczyków, a - szczerze mówiąc - brak rozdziału 19, który zapewnia przestrzeganie reguł, byłby zły dla Kanadyjczyków" - dodał.

Słowa premiera padły na dzień przed kolejną rundą kanadyjsko-amerykańskich negocjacji w sprawie modernizacji NAFTA; w środę kanadyjska delegacja pod wodzą minister spraw zagranicznych Chrystii Freeland wraca do Waszyngtonu. Rozmowy zawieszono w piątek po kilku dniach intensywnych prac, które zdaniem stron przyniosły pewne postępy, ale nie przełom.

Rozdział 19 NAFTA umożliwia powoływanie niezależnych paneli złożonych z przedstawicieli obu stron do rozstrzygania sporów dotyczących karnych ceł i środków antydumpingowych. Administracja Donalda Trumpa postrzega to jako naruszenie suwerenności USA, jednak Ottawa nalega na zachowanie rozwiązania.

Jak przypomina agencja Canadian Press, mechanizm ten był kością niezgody już przy pierwotnej NAFTA, ostatecznie podpisanej w 1988 przez ówczesnego prezydenta USA Ronalda Reagana i premiera Kanady Billa Mulroneya. Trudeau zdradził prasie we wtorek, że w weekend konsultował się z byłym szefem kanadyjskiego rządu.

Drugą sprawą, co do której Trudeau nie widzi możliwości kompromisu, jest wyłączenie z umowy o wolnym handlu branż związanych z kulturą, w tym prasy, radia i telewizji.

Z Toronto Alicja Minda (PAP)

ami/ sp/

Data publikacji 05.09.2018, 09:09