Polityka i społeczeństwo

PK ws. aresztu dla sprawcy kradzieży rozbójniczej w Kamiennej Górze (komunikat)

05.09.2018, 13:20aktualizacja: 05.09.2018, 13:20

- PK informuje:

Komunikat w sprawie aresztu dla sprawcy kradzieży rozbójniczej w Kamiennej Górze

W dniu 3 września 2018 roku, na wniosek Prokuratury Rejonowej w Kamiennej Górze, miejscowy Sąd Rejonowy zastosował środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania na okres trzech miesięcy od dnia zatrzymania wobec Dmytro P., podejrzanego o dokonanie kradzieży rozbójniczej na pracowniku jednej z hurtowni budowlanych na terenie Kamiennej Góry.

Do zdarzenia doszło w dniu 1 września 2018 roku w Kamiennej Górze, kiedy w jednej z tamtejszych hurtowni materiałów budowlanych pojawiło się dwóch obywateli Ukrainy. Jeden z nich wykorzystując nieuwagę pracowników dokonał kradzieży pieniędzy w kwocie 2.500 zł z kasy sklepu. Kiedy sprzedawca zorientował się co do zaboru pieniędzy próbował zatrzymać sprawcę. Wówczas do mężczyzn dobiegł Dmytro P., który zaczął szarpać się z pracownikiem sklepu oraz użył wobec niego środka obezwładniającego w postaci gazu. Po wyswobodzeniu kolegi obaj mężczyźni zbiegli z budynku hurtowni. W wyniku podjętego za nimi pościgu przez innego pracownika oraz klientów sklepu zdołano ująć Dmytro P.

Po doprowadzeniu mężczyzny do Prokuratury Rejonowej w Kamiennej Górze Dmytro P. usłyszał zarzut popełnienia kradzieży rozbójniczej, polegającej na tym, że działając wspólnie i w porozumieniu z inną ustaloną osobą, zastosował wobec pracownika sklepu przemoc w postaci szarpania oraz użył gazu, w celu utrzymania się w posiadaniu zabranej rzeczy.

Podejrzany nie przyznał się do popełnienia zarzucanego mu czynu.

Wobec grożącej podejrzanemu surowej kary, a także z uwagi na obawę, że może on w bezprawny sposób utrudniać postępowanie poprzez ukrycie się lub matactwo, Prokuratura Rejonowa w Kamiennej Górze skierowała do Sądu Rejonowego w Kamiennej Górze wniosek o jego tymczasowe aresztowanie na okres trzech miesięcy od dnia zatrzymania. Sąd uwzględnił wniosek Prokuratury.

W wyniku zdarzenia pokrzywdzony pracownik hurtowni doznał naruszenia czynności narządów ciała.

Aktualnie trwają czynności zmierzające do ujawnienia miejsca pobytu dwóch innych obywateli Ukrainy, w tym mężczyzny, który dokonał zaboru pieniędzy z kasy sklepu.

Czyn zabroniony z art. 281 kk zagrożony jest karą pozbawienia wolności w wymiarze od roku do dziesięciu lat.

kom/ agzi/ krap/

Data publikacji 05.09.2018, 13:20